ГоловнаСвіт

Сенат США затвердив закон про санкції проти Росії

Документ має підписати або ветувати президент. 

Сенат США затвердив закон про санкції проти Росії
Фото: betterworldcampaign.org

Верхня палата конгресу США переважною більшістю ухвалила закон, що запроваджує нові санкції проти Росії, Ірану і КНДР.

За законопроект проголосувало 98 сенаторів, проти - всього два, пише Бі-бі-сі.

Палата представників схвалила законопроект на початку тижня, також переважною більшістю голосів. Тепер його має підписати президент Дональд Трамп.

У великому документі приблизно половину зі 184 сторінок присвячено Росії; на цих сторінках перераховано все те, у чому американські політики звинувачують Москву - дії щодо України,  замахи на кібербезпеку США та інших країн і спроби вплинути на результат виборів, підтримка Башара Асада в Сирії, корупція, порушення прав людини та інше - і згадані всі ухвалені досі акти й укази про санкції.

Головне в новому законі - те, що він позбавляє президента можливості скасовувати санкції проти Росії без дозволу парламенту.

Теоретично Трамп, який шукав можливості зблизитися з Москвою, може накласти вето на законопроект, проте тоді він фактично вступить у відкритий конфлікт з парламентом. Напередодні директор з комунікацій Білого дому Ентоні Скарамуччі заявив, що президент США може підписати закон або ветувати його з метою провести перемови про посилення санкцій.

Крім того, з огляду на результати голосування в обох палатах, конгрес може легко подолати президентське вето, оскільки за це мають проголосувати лише дві третини конгресменів.

Закон не вводить прямо жодних нових заходів і не зобов'язує президента їх вводити. Однак передбачає можливість запровадження нових санкцій проти інвесторів з будь-якої країни, наприклад, за участь у спорудженні російських експортних трубопроводів.

Крім того, у розділі про допомогу в гарантуванні енергетичної безпеки України прямо згадується необхідність, з погляду американських конгресменів, протидіяти будівництву газопроводу "Північний потік - 2" з Росії по дну Балтійського моря до Німеччини.

Саме тому ухвалений законопроект дуже стурбував Євросоюз, і кілька європейських лідерів уже виступили з критикою цього документа.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram