ГоловнаСвіт

Протестувальники в Стамбулі замінили голландський прапор над турецьким консульством Нідерландів

Прапор провисів близько півгодини, потім на місце повернули голландський.

Фото: EPA/UPG

У неділю, 12 березня, учасники акції протесту біля генконсульства Нідерландів в Стамбулі зірвали з флагштока на будівлі дипмісії прапор цієї країни і замінили його турецьким.

Як повідомляє "Анадолу", прапор провисів близько півгодини, а потім на місце повернули голландський прапор.

Відповідно до Віденської конвенції, консульські приміщення є недоторканними і держава перебування зобов'язана вживати заходів для захисту консульських приміщень "від будь-яких вторгнень чи нанесення збитку та для запобігання будь-якого порушення спокою консульської установи".

Акція протесту в Стамбулі пов'язана з тим, що напередодні Нідерланди заборонили посадку в Роттердамі літака з главою МЗС Туреччини Мевлютом Чавушоглу на борту, а потім вислали турецького міністра у справах сім'ї та соціальної політики Фатму Бетуль Саян Каю в Німеччину. У ніч на 12 березня поліція в Роттердамі розігнала мітинг етнічних турків, присутніх біля стін генконсульства в Роттердамі на знак підтримки турецьких міністрів.

Після цих подій міністерство закордонних справ Туреччини заявило, що не бажає повернення в Анкару посла Нідерландів, який зараз перебуває за межами Туреччини.

Міністри планували зустрітися в Нідерландах з місцевою турецькою громадою, в рамках кампанії з підтримки конституційного референдуму.

16 квітня в Туреччині на всенародне голосування будуть винесені поправки до основного закону, що дають президенту безпрецедентну владу.

Він, зокрема, зможе оголошувати надзвичайний стан, призначати міністрів і вищих державних чиновників і розпускати парламент. Крім того, ці поправки дозволять нинішньому президенту Реджепу Ердогану залишитися на посаді глави держави до 2029 року. Він одночасно буде головою уряду, а пост прем'єр-міністра скасують в 2019 році.

Поправки до конституції про запровадження президентської форми правління схвалив 21 січня парламент Туреччини. Опозиція називає реформу офіційним переходом до авторитарного автократичного режиму і спробою узаконити нинішню диктатуру.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram