ГоловнаСвіт

Поліція Роттердама розігнала турецьку акцію протесту

Місцева влада застосувала кінну поліцію і водомети

Фото: EPA/UPG

Кілька сотень прихильників президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана провели акцію протесту біля турецького консульства в Роттердамі. Вночі місцева влада застосувала кінну поліцію і водомети, щоб розігнати натовп і переконати його припинити мітинг.

У відповідь мітингувальники закидали поліцейських камінням і пляшками, пише BBC.

Протестувальники зібралися біля консульства після того, як влада Нідерландів не дозволила двом турецьким міністрам - спочатку главі МЗС Туреччини Мевлюту Чавушоглу, а пізніше міністру у справах сім'ї та соціальної політики Туреччини Фатімі Бетюль Саям Каї - зустрітися зі співгромадянами, які проживають в Роттердамі .

Фото: EPA/UPG

Чавушоглу збирався переконати проживають турецьких громадян, що проживають у Нідерландах,  підтримати зміни до конституції країни, які значно розширюють повноваження президента. Референдум призначено на 16 квітня. В Нідерландах проживають близько 400 тис. вихідців з Туреччини.

Після цих подій міністерство закордонних справ Туреччини заявило, що не бажає повернення в Анкару посла Нідерландів, який зараз перебуває за межами Туреччини.

16 квітня в Туреччині на всенародне голосування будуть винесені поправки до основного закону, що дають президенту безпрецедентну владу.

Він, зокрема, зможе оголошувати надзвичайний стан, призначати міністрів і вищих державних чиновників і розпускати парламент. Крім того, ці поправки дозволять нинішньому президенту Реджепу Ердогану залишитися на посаді глави держави до 2029 року. Він одночасно буде головою уряду, а пост прем'єр-міністра скасують в 2019 році.

Поправки до конституції про запровадження президентської форми правління схвалив 21 січня парламент Туреччини. Опозиція називає реформу офіційним переходом до авторитарного автократичного режиму і спробою узаконити нинішню диктатуру.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram