ГоловнаСвіт

Саміт ЄС завершився без спільної заяви

Польща відмовилася підписувати підсумкову заяву незалежно від її змісту.

Саміт ЄС завершився без спільної заяви

Дводенний саміт Європейського Союзу в Брюсселі завершився без спільної підсумкової заяви і розкрив принципові розбіжності між членами європейської спільноти, повідомляє DW.

За підсумками першого дня саміту, 9 березня, коли у зустрічах брали участь всі 28 її членів (включаючи Великобританію, що готується до виходу), Польща відмовилася підписувати підсумкову заяву незалежно від її змісту. У результаті документ, що узагальнює порядок денний першого дня переговорів, оприлюднили від імені голови Європейської Ради і підтримали 27 учасників саміту.

Протест Польщі пов'язаний з переобранням екс-прем'єра цієї країни Дональда Туска на пост голови Європейської Ради. Польський уряд вважає, що він грубо порушив принцип нейтралітету, втрутившись у внутрішні справи Польщі, а також що рішення про його переобрання було прийнято під тиском Берліна.

Багато учасників саміту відкрито висловили невдоволення демаршем Польщі, а президент Франції Франсуа Олланд нагадав польському прем'єрові Беаті Шидло, що її країна є найбільшим одержувачем фінансової допомоги з бюджету Євросоюзу.

"Якщо європейські політики будуть вважати, що можна шантажувати держави, погрожуючи, що не буде грошей на якийсь проект, це означає, що у Євросоюзу сумні перспективи", - заявила у відповідь голова польського уряду.

На другий день саміту, 10 березня, відбувалася неформальна зустріч лідерів 27 країн-членів ЄС - вже без Великобританії, оскільки на ній готувалася спільна декларація до 60-річчя підписання Римського договору - одного з основоположних документів Євросоюзу. Декларація, як очікується, буде прийнята 25 березня на ювілейній зустрічі в Римі.

Під час обговорення канцлер Німеччини Ангела Меркель знову висловила ідею "Європи двох швидкостей", яка передбачає можливість вибору кожним членом Євросоюзу приєднуватися чи не приєднуватися до тих чи інших інтеграційних кроків. Однак польський прем'єр Беата Шидло заявила, що її країна "ніколи не погодиться на "Європу різних швидкостей", оскільки це призведе до дезінтеграції ЄС".

Крім того, серед незадоволених на брюссельському саміті виявився прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан. Він заявив, що Будапешт не згоден з одним з пунктів проекту декларації, присвяченій 60-річчю Римського договору. Мова йде про заклик "гуманно і ефективно" працювати над міграцією.

Напередодні повідомлялося, що Польща вирішила накласти вето на заяву саміту ЄС через переобрання Туска.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram