ГоловнаСвіт

Нідерланди заборонили посадку літака турецького міністра. Ердоган звинуватив голландців у фашизмі (оновлено)

"Подивимося, як після цього ваші літаки будуть приземлятися в Туреччині".

Нідерланди заборонили посадку літака турецького міністра. Ердоган звинуватив голландців у фашизмі (оновлено)
Мевлют Чавушоглу
Фото: EPA/UPG

Нідерланди заборонили міністру закордонних справ Мевлюту Чавушоглу приземлитися в Роттердамі, де він збирався зустрітися з місцевою діаспорою, щоб переконати її підтримати зміни в конституції Туреччини

Про це пише CNN Turk.

Спочатку влада Роттердама заявила, що не дозволяє проведення цього мітингу. Але Чавушоглу заявив, що однаково поїде, а якщо голландці заборонять йому в'їзд, проти країни запровадять санкції.

Оновлення. Президент Туреччини Реджеп Ердоган різко розкритикував Нідерланди за це рішення. "Після конституційного референдуму 16 квітня Туреччина вживе відповідних заходів. Анкара вміє бути терплячою. Подивимося, як після цього ваші літаки будуть приземлятися в Туреччині. Звичайно, я маю на увазі дипломатичну сферу, а не поїздки пересічних громадян. Це окреме питання, що вимагає розгляду", - цитує його заяву державне агентство "Анадолу".

За словами Ердогана, влада Нідерландів не обізнана ні з політикою, ні з дипломатією. "Вона настільки ж боязка, наскільки боягузлива. Усі ці рішення - залишки нацизму і фашизму", - сказав він.

Оновлення 20:29. Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив, що слова президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана, який порівняв голландців з нацистами, "переходять усі межі", повідомляє Reuters.

"Це божевільні зауваження, звічно... Я розумію, що вони розгнівані, але це, звичайно, переходить усі межі", - сказав Рютте.

16 квітня в Туреччині на всенародне голосування будуть винесені поправки до основного закону, що наділяють президента безпрецедентною владою.

Він, зокрема, зможе оголошувати надзвичайний стан, призначати міністрів і вищих державних чиновників і розпускати парламент. Крім того, ці поправки дозволять нинішньому президенту Реджепу Ердогану залишитися на посаді голови держави до 2029 року. Він одночасно буде головою уряду, а посаду прем'єр-міністра скасують у 2019 році.

Поправки до конституції про введення президентської форми правління схвалив 21 січня парламент Туреччини. Опозиція називає реформу офіційним переходом до авторитарного автократичного режиму і спробою узаконити наявну диктатуру.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram