ГоловнаСвіт

Прем'єр-міністр Нідерландів має намір залагодити конфлікт з Туреччиною

"Я ніколи з таким не стикався, але ми хочемо бути розумнішою стороною".

Прем'єр-міністр Нідерландів має намір залагодити конфлікт з Туреччиною
Марк Рютте
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте пообіцяв у неділю зробити все можливе, щоб залагодити конфлікт з Туреччиною, який, на його думку, став найгіршим за багато років.

"Я ніколи з таким не стикався, але ми хочемо бути розумнішою стороною. Якщо вони [Туреччина] вдадуться до ескалації, нам доведеться відповісти. Однак ми зробимо все можливе для деескалації", - цитує Рютте Reuters.

Водночас уряд Нідерландів нагадав Туреччині про відповідальність за безпеку дипломатів, що перебувають на її території. Таким чином він прокоментував інцидент з прапором над консульством у Стамбулі, де на півгодини голландський прапор замінили турецьким.

"Ситуація не до кінця зрозуміла. Турецька влада відповідає за безпеку голландської дипломатичної місії в Туреччині. Ми направили скаргу владі Туреччини", - йдеться в заяві.

Нагадаємо, що загострення між країнами сталося після того, як Нідерланди заборонили посадку в Роттердамі літака з главою МЗС Туреччини Мевлютом Чавушоглу на борту, а потім вислали турецького міністра у справах сім'ї та соціальної політики Фатму Бетуль Саян Каю в Німеччину. У ніч на 12 березня поліція в Роттердамі розігнала мітинг етнічних турків, присутніх біля стін генконсульства в Роттердамі на знак підтримки турецьких міністрів.

Міністри планували зустрітися в Нідерландах з місцевою турецькою громадою, в рамках кампанії з підтримки конституційного референдуму, що надає президенту Туреччини безпрецедентну владу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram