ГоловнаСвіт

Прем'єр Данії запропонував перенести візит свого турецького колеги

Чавушоглу прибув у Францію агітувати діаспору підтримати зміни в конституцію Туреччини.

Прем'єр Данії запропонував перенести візит свого турецького колеги
Ларс Лекке Расмуссен
Фото: politiken.dk

Голова уряду Данії Ларс Лекке Расмуссен у неділю, 12 березня, запропонував відкласти візит свого турецького колеги в данську столицю, повідомляє DW.

"За нормальних обставин я був би радий вітати прем'єра Їлдирима в Копенгагені. Однак беручи до уваги словесні атаки Туреччини на адресу Нідерландів, зустріч не вдасться відокремити від цього факту. Саме тому я запропонував турецьким колегам перенести її", - написав прем'єр-міністр Данії на своїй сторінці у Facebook.

На думку данського прем'єра, провести зустріч зараз - "означає показати, що Данія розглядає процеси, що відбуваються в Туреччині, більш доброзичливо, ніж це є насправді".

"Уряд Данії з великим занепокоєнням стежить за розвитком ситуації в Туреччині і за тим, під яким тиском опинилися в цій країні всі демократичні принципи", - підкреслив Расмуссен.

Тим часом у Франції, куди голова МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу приїхав агітувати, цей візит спровокував неоднозначну реакцію. У той час як голова МЗС Франції Жан-Марк Ейро закликав Туреччину і країни ЄС до деескалації і заявив, що не бачить причин забороняти заходи Чавушоглу, кандидат у президенти Франції від партії "Республіканці" Франсуа Фійон розкритикував стриману позицію своєї країни.

Двоє найбільших союзників Франції - Німеччина і Нідерланди - були, на думку Фійона, публічно принижені турецькою владою, і "спільна позиція в цьому питанні мусила отримати пріоритет над задоволенням вимог Анкари", заявив він. Кандидат також зазначив, що Туреччина "з кожним днем відходить від європейських цінностей".

Нагадаємо, що дипломатичний конфлікт між Туреччиною і Нідерландами розгорівся після того, як голландська влада 11 березня відмовилася пустити в країну для участі в політичному мітингу голову МЗС Туреччини Мевлюта Чавушоглу. У відповідь на це президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган назвав владу Нідерландів "спадкоємцями нацистів і фашистами".

Увечері того самого дня інший міністр Фатма Бетюль Саян Кайя попрямувала в Нідерланди на автомобілі, щоб узяти участь у мітингу, присвяченому референдуму про розширення повноважень президента в Туреччині, замість Чавушоглу. Голландська влада зупинила її машину біля будівлі генконсульства Туреччини в Роттердамі і відмовилася пропустити далі. У результаті її видворили в Німеччину.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram