ГоловнаСвіт

У Європарламенті закликали заборонити агітацію турецьких політиків у ЄС

У ЄС вважають, що Ердоган боїться програти на референдумі щодо змін у конституцію країни.

У Європарламенті закликали заборонити агітацію турецьких політиків у ЄС
Европарламент
Фото: ecb.europa.eu

Німецькі депутати Європарламенту схвалили дії влади Нідерландів, яка заборонила агітаційні мітинги турецьких політиків у Роттердамі, і закликали до повної заборони передвиборної діяльності іноземних політиків у ЄС.

Про це повідомляє DW. 

Зокрема, заступник голови Європарламенту, член німецької Вільної демократичної партії (ВДП) Александер Ламбсдорфф виступив за повну заборону на агітаційні кампанії турецьких міністрів на території ЄС.

"Євросоюз повинен виробити єдину лінію, відповідно до якої турецьким міністрам буде заборонено проводити передвиборні виступи в ЄС", - заявив політик в інтерв'ю газеті Die Welt.

Він також схвально поставився до рішення Нідерландів, які в минулі вихідні запобігли мітингам двох турецьких міністрів на території країни, додавши, що Анкара намагається зіштовхнути європейські країни між собою.

Депутат Європарламенту від німецького Християнсько-демократичного союзу (ХДС), що входить до фракції Європейської народної партії, Ельмар Брок також вважає, що необхідно ввести заборону на передвиборні мітинги всіх іноземних політиків.

"Ердоган боїться програти на референдумі щодо змін у конституцію країни. Він шукає конфронтації з Європою, щоб перетворити голосування на референдумі в питання турецької честі. Ми повинні зруйнувати його плани", - підкреслив Брок у бесіді з кореспондентом газети Die Welt.

Нагадаємо, що в минулі вихідні влада Нідерландів відмовила у в'їзді в країну міністру закордонних справ Туреччини Мевлюту Чавушоглу, який мав намір виступити з промовою в турецькому консульстві в Роттердамі. Літаку турецького міністра не дозволили здійснити посадку в Нідерландах. З країни також видворили міністра у справах сім'ї та соціальної політики Туреччини Фатму Бетюль Сайян Кайю - місцева влада оголосила її "небажаною іноземною громадянкою".

Дії Нідерландів викликали різке невдоволення Анкари. Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган назвав нідерландську владу "фашистами" і заявив, що Нідерланди діють "як бананова республіка", він запропонував міжнародним організаціям ввести санкції проти уряду в Гаазі. Чавушоглу, перебуваючи у Франції, назвав Нідерланди "столицею фашизму". Крім того, МЗС Туреччини викликало "на килим" голландського дипломата. Туреччина передала голландській стороні дві ноти протесту.

16 квітня в Туреччині на всенародне голосування винесуть поправки в основний закон, що наділяють президента безпрецедентною владою. Він, зокрема, зможе оголошувати надзвичайний стан, призначати міністрів і вищих державних чиновників, розпускати парламент. Крім того, ці поправки дозволять нинішньому президенту Реджепу Ердогану залишитися на посаді голови держави до 2029 року. Він одночасно буде головою уряду, а посаду прем'єр-міністра скасують 2019 року.

Поправки до конституції про введення президентської форми правління схвалив 21 січня парламент Туреччини. Опозиція називає реформу офіційним переходом до авторитарного автократичного режиму і спробою узаконити нинішню диктатуру.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram