ГоловнаСвіт

У Північній Ірландії хочуть провести референдум про незалежність від Британії

"Вихід Великобританії з ЄС стане катастрофою для економіки і катастрофою для народу Ірландії".

У Північній Ірландії хочуть провести референдум про незалежність від Британії
Флаг Северной Ирландии
Фото: EPA/UPG

Націоналістична партія Північної Ірландії "Шинн Фейн" заявила, що хоче "якомога швидше" провести референдум у країні про відокремлення від Великобританії.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

"Вихід Великобританії з ЄС стане катастрофою для економіки і катастрофою для народу Ірландії. Референдум про ірландську єдність повинен пройти якомога швидше", - заявила лідер політсили Мішель О'Ніл.

"Шинн Фейн" і раніше закликала відокремити Північну Ірландію від Британії, проте їм опонував державний секретар Джеймс Брокеншир. Проведені раніше соціологічні опитування серед ірландців також засвідчили їхнє бажання залишитися в складі Британії, проте їх не проводили в останні місяці.

Нагадаємо, напередодні перший міністр Шотландії Нікола Стерджен оголосила, що вона подасть запит на дозвіл регіональному парламенту провести повторний референдум про незалежність Шотландії, оскільки більшість шотландців висловилися проти Brexit і хочуть залишитися в Європейському Союзі.

Партію "Шинн Фейн" за часів існування Ірландської республіканської армії вважали політичним крилом цієї організації. У грудні 1921 року було підписано мирний договір між Великобританією й Ірландією, в результаті якого Ірландія отримала статус домініону, а 1949 року - повну незалежність. Північна Ірландія тим часом залишилася частиною Великобританії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram