ГоловнаСвіт

Туреччина призупинила дипвідносини з Нідерландами

Віце-прем'єр країни допустив можливість перегляду угоди з Євросоюзом про міграцію.

Туреччина призупинила дипвідносини з Нідерландами
Фото: EPA/UPG

Туреччина змушена призупинити дипломатичні відносини з Нідерландами на тлі дипломатичного конфлікту.

Про це заявив турецький віце-прем'єр Нуман Куртулмуш, повідомляє ВВС.

"Ми робимо точно те ж саме, що роблять і вони стосовно нас. Ми не дозволимо рейсам з дипломатами з Нідерландів приземлятися в Туреччині або використовувати наш повітряний простір. Творці цієї кризи відповідальні за її врегулювання", - сказав Куртулмуш.

Він також сказав про можливість перегляду угоди з Євросоюзом про міграцію.

Нагадаємо, що дипломатичний конфлікт між Туреччиною і Нідерландами розгорівся після того, як голландська влада 11 березня відмовилася пустити в країну для участі в політичному мітингу голову МЗС Туреччини Мевлюта Чавушоглу. У відповідь на це президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган назвав владу Нідерландів "спадкоємцями нацистів і фашистами".

Увечері того самого дня інший міністр Фатма Бетюль Сайян Кайя попрямувала в Нідерланди на автомобілі, щоб узяти участь у мітингу, присвяченому референдуму про розширення повноважень президента в Туреччині, замість Чавушоглу. Голландська влада зупинила її машину біля будівлі генконсульства Туреччини в Роттердамі і відмовилася пропустити далі. В результаті її було видворено в Німеччину.

Ці політики збиралися переконати турецьких громадян, які проживають в Нідерландах, підтримати зміни в конституцію Туреччини, що значно розширюють повноваження президента Реджепа Таїпа Ердогана. Референдум призначено на 16 квітня.

У Нідерландах проживає близько 400 тисяч вихідців з Туреччини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram