ГоловнаСвіт

У Сомалі пірати вперше з 2012 року захопили комерційне судно

Захоплення судна було ініційоване сомалійськими рибалками, серед яких багато колишніх піратів. 

У Сомалі пірати вперше з 2012 року захопили комерційне судно
Морские пираты
Фото: EPA/UPG

Сомалійські пірати вперше з 2012 року захопили велике комерційне судно поблизу узбережжя  Сомалі.

Про це повідомляє агентство Рейтер з посиланням на заяву сомалійського чиновника.

Танкер Aris 13 із водотоннажністю 1800 тонн, що ходить під прапором Коморських островів, було захоплено озброєними людьми на двох швидкісних моторних човнах 13 березня, про це повідомив представник міжнародної організації Oceans beyond piracy Джон Стід.

Танкер перевозив паливо із Джібуті в столицю Сомалі Могадішо, на борту перебували вісім членів команди зі Шрі-Ланки. Хто власник танкера, залишається незрозумілим. За одними даними, це компанія з ОАЕ, за іншими - з Греції.

Як повідомило анонімне джерело з Пунтленда, квазідержави у східній частині Сомалі, в захопленні танкера брали участь приблизно двадцять чоловік. 

У Нігерії пірати звільнили захоплених у заручники українського і російських моряків
 

За деякими відомостями, нині Aris 13 стоїть на якорі в сомалійському порту Алула, на борту перебувають кілька десятків озброєних людей. Жодних вимог поки що не висувалося.

Як пояснив Джон Стід, нинішнє захоплення судна було ініційоване сомалійськими рибалками, серед яких багато колишніх піратів. За словами Стіда, місцеві рибалки незадоволені тим, що в їхніх водах ведуть промисел іноземні траулери, тому вони висловлюють свій протест захопленням комерційних суден.

Як нагадує Рейтер, 2011 року пірати здійснили 237 нападів біля берегів Сомалі й захопили сотні заручників. Однак уже 2012 року діяльність сомалійських піратів було припинено. Після декількох років загрози судноплавству у жвавій Аденській затоці, американські та британські комерційні спецпідрозділи, що складаються з колишніх спецпризначенців, провели рейди по базах піратів на узбережжі Сомалі. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram