ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

У Кремлі створили команду з підготовки президентської кампанії Путіна

Кремлівські експертні групи спробують знайти відповіді на найактуальніші питання, пов'язані з переобранням Путіна.

У Кремлі створили команду з підготовки президентської кампанії Путіна
Архив
Фото: EPA/UPG

Адміністрація російського президента створила експертні групи, які опрацьовують для майбутнього штабу кандидата в президенти Володимира Путіна найважливіші проблеми - "образ майбутнього", явки, патріотичне виховання і тему контрпропаганди.

Напередодні виборів президента РФ (можуть пройти 18 березня 2018 року) Кремль запустив роботу експертних груп, розповів "Дождю" співрозмовник, близький до Кремля, і підтвердив чиновник президентської адміністрації. За їхніми словами, мета груп - знайти відповіді на найактуальніші для Кремля питання, пов'язані з переобранням Володимира Путіна.

Раніше газета "Коммерсант", не уточнюючи деталей, повідомляла, що в березні може запрацювати неформальний виборчий штаб Путіна. Штаб з'явиться тільки наприкінці року, коли президент офіційно заявить про плани обиратися на четвертий термін, пояснив кремлівський чиновник. Поки ж є люди, які на прохання внутрішньополітичного блоку Кремля (курирує перший заступник голови президентської адміністрації Сергій Кириєнко) збирають пропозиції і готують доповіді з приводу ключових тем, а в майбутньому вони можуть бути покладені в основу стратегії переобрання нинішнього голови держави, розповів співрозмовник видання.

Співрозмовники "Дождя" кажуть, що груп не менш ніж шість, але їх кількість може збільшитися. Одній із них доручено займатися темою під назвою "образ майбутнього". Це почасти футурологічна тема, але її напрацювання можуть бути використані при формуванні обіцянок кандидата в президенти і його передвиборної програми. Групу очолив ведучий програми "Недільний час", член центрального штабу ОНФ Валерій Фадєєв. Він відмовився від коментарів, пославшись на те, що "не займається витоками з Кремля".

Як зазначає "Дождь", тема образу майбутнього зараз вочевидь актуальна для Кремля - її творять також ВЦВГД спільно з міжнародним дискусійним клубом "Валдай". Вони збираються запустити проект під назвою "Індекс готовності до майбутнього".

"Ідея проекту - спрогнозувати, що буде визначати успішність держав у середньостроковій перспективі - через 15-20 років", - йдеться в прес-релізі клубу до дискусії, запланованої на цей тиждень. Потрібно сформувати образ "людини майбутнього", припустити, як зміняться соціальні відносини, уявити, які риси будуть властиві громадянам успішної (привабливої для талановитих людей) держави, випливає з тексту.

Окрема група займається питаннями контрпропаганди, тобто шукає способи відповісти на можливі негативні публікації про президента. Цю роботу доручено голові ради директорів групи компаній "Михайлов і партнери" Ігорю Симонову (група вважається близькою до товариша президента РФ підприємця Юрія Ковальчука).

Ще одна група займається питаннями, пов'язаними з дітьми і патріотичним вихованням. Окрім цього, фахівці опрацьовують питання, пов'язані з підвищенням явки на виборах. Цією роботою керує заступник начальника внутрішньополітичного управління Кремля Олександр Харичев.

Раніше джерела "Дождя" в Кремлі говорили, що питання явки на виборах - одне з основних для президентської адміністрації. Явка на виборах Держдуми 2016 року була нижча за 48%, а такий результат неприйнятний для виборів голови держави, це поставить питання про легітимність президента, говорив один із співрозмовників "Дождя". Механізмом підвищення явки могли б стати суміщені з виборами президента референдуми на місцях з актуальних для населення тем.

Також для підвищення явки в Кремлі вирішили перенести вибори на тиждень пізніше. За чинним зараз законодавством, вони повинні були пройти 11 березня. Але позаминулого тижня сенатори внесли поправки, які дозволять перенести вибори на 18 березня. Ця дата збігається з окупацією Криму Росією. Очікують, що "святкова атмосфера" посприяє підвищенню явки і числа голосів, поданих за Путіна.

Як повідомляли наприкінці лютого, Кремль вирішив перетворити вибори президента на референдум про довіру до Путіна.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram