ГоловнаСвіт

Після переобрання Туска Польща заявила про "диктат Берліна" в ЄС

Польський прем'єр заявив, що не підпише спільну заяву країн ЄС за підсумками поточного саміту в Брюсселі.

Після переобрання Туска Польща заявила про "диктат Берліна" в ЄС
Фото: static.prsa.pl

Голова МЗС Польщі Вітольд Ващиковський викрив країни Євросоюзу в дотриманні "диктату Берліна". З такою заявою він виступив у четвер, 9 березня, після того, як голосами 27 з 28 країн-членів ЄС Дональда Туска переобрано на пост голови Європейської ради.

На думку Ващиковського, подальше посилення впливу Німеччини може нашкодити багатьом країнам, повідомляє DW.

Про домінуючу позицію Берліна в Євросоюзі заявив також лідер польських консерваторів, голова правлячої в країні партії "Закон і справедливість" Ярослав Качинський. Він вважає неправильним вибирати на такий високий пост людину, яка порушила ключовий принцип Євросоюзу, а саме принцип нейтралітету.

Більш того, польський прем'єр Беата Шидло заявила, що після результату голосування не має наміру підписувати спільну заяву країн ЄС за підсумками поточного саміту в Брюсселі. Про це повідомляють ЗМІ з посиланням на дипломатичні джерела.

Сам Туск після переобрання на новий термін наголосив, що буде працювати з усіма європейськими лідерами "без винятків, оскільки прихильний до ідеї європейської єдності".

Як повідомлялося раніше, традиційно рутинне питання про переобрання голови Євроради в цей раз виявилося несподівано спірним через стосунки Туска з лідером правлячої партії Польщі "Право і справедливість" Ярославом Качиньским. Останній відмовився підтримати кандидатуру Туска на новий термін на посаді голови Євроради і припустив, що Польща може видати "європейський ордер на арешт" Туска.

Напередодні польський прем'єр Беата Шидло направила головам держав і урядів 27 країн Євросоюзу лист, в якому йдеться про те, що Туск, перебуваючи на посаді голови Євроради, "грубо порушив" принципи політичного нейтралітету і втрутився у внутрішні справи Польщі. Критика на його адресу пов'язана з тим, що Туск фактично висловився на підтримку введення Брюсселем санкцій проти Варшави у зв'язку зі звинуваченнями у відмові дотримуватися "верховенства закону і стандартів демократії", що прозвучали на її адресу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram