ГоловнаСвіт

У Туреччині назвали дату референдуму про президентську республіку

В уряді запевняють, що "референдум відбудеться за будь-яких обставин".

У Туреччині назвали дату референдуму про президентську республіку
Фото: EPA/UPG

Перехід від парламентської республіки до президентської в Туреччині буде ухвалено на референдумі 16 квітня, повідомляє Німецька хвиля з посиланням на адміністрацію Ердогана в Анкарі.

"Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган затвердив поправки до конституції країни, які передбачають перехід від парламентської до президентської республіки. Датою відповідного референдуму призначено 16 квітня. На всенародне голосування будуть винесені поправки до Основного закону, які наділяють президента безпрецедентною владою", - йдеться в повідомленні.

Три дні потому після плебісциту, 19 квітня, закінчується термін надзвичайного стану,  який введено в Туреччині після невдалої спроби державного перевороту в липні 2016 року. В уряді запевняють, що "референдум відбудеться за будь-яких обставин" і що його проведення в режимі надзвичайної ситуації "не викликає занепокоєння". Але представники опозиції побоюються, що в цьому випадку результат голосування не буде відображати волю народу.

Під час референдуму громадянам запропонують проголосувати "за" або "проти" затвердженої парламентом конституційної реформи. У випадку схвалення істотно розширять повноваження президента Ердогана, який традиційно виконував в основному представницькі функції. Він, зокрема, зможе оголошувати надзвичайний стан, призначати міністрів і вищих державних чиновників і розпускати парламент. Крім того, Ердоган зможе залишитися на посаді голови держави до 2029 року. При цьому він одночасно буде головою уряду, а пост прем'єр-міністра скасують в 2019 році.

Поправки до конституції про введення президентської форми правління схвалив 21 січня парламент Туреччини. Опозиція називає реформу офіційним переходом до авторитарного автократичного режиму і спробою узаконити існуючу диктатуру.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram