ГоловнаСвіт

Китай закликав США припинити стеження і кібератаки

КНР має намір зміцнювати діалог і співпрацю з міжнародною спільнотою.

Китай закликав США припинити стеження і кібератаки
Фото: vkitai.info

"Китай виступає проти будь-яких форм кібератак, ми закликаємо США зупинити прослуховування, спостереження, стеження, кібератаки і т.д. щодо Китаю й інших країн", - про це на прес-конференції 9 березня заявив прес-секретар Міністерства закордонних справ Китаю Ген Шуан, відповідаючи на питання про кібератаки ЦРУ на Китай, повідомляє кореспондент газети "Женьмінь жибао" Ху Цзес.

7 березня на сайті Wikileaks було опубліковано майже 9000 секретних документів, що, ймовірно, належать ЦРУ, з яких видно, що інформаційний інтернет-центр ЦРУ налічує понад 5000 співробітників, сукупно було створено понад 1000 хакерських інструментів. Документи показують, що ЦРУ використовувало слабкі місця персональних електронних пристроїв і операційних систем; за допомогою розроблених тисяч програмних вірусів, троянських програм і інших хакерських інструментів втручалося в життя звичайних людей, наприклад, інтелектуальний телевізор Самсунг може після хакерської атаки перетворитися на записувальний пристрій, пише журналіст.

Уряд США 8 березня порушив кримінальну справу за фактом витоку інформації. Прес-секретар Білого дому Шон Спайсер на черговій прес-конференції цього дня відмовився підтвердити справжність цих документів, але підкреслив, що американців у цій ситуації повинен хвилювати витік секретної інформації.

«Китай буде твердо стояти на захисті своєї кібербезпеки, зміцнювати діалог і співпрацю з міжнародною спільнотою, в рамках ООН розробляти загальноприйняті міжнародні правила поведінки в кіберпросторі, а також спільно сприяти зміцненню мирного, безпечного, відкритого й упорядкованого мережевого простору", - підкреслив Ген Шуан.

1 березня китайський уряд випустив Стратегію міжнародного співробітництва в кіберпросторі. У цій стратегії наголошено, що необхідно сприяти розвитку міжнародного співробітництва на основі чотирьох базових принципів - миру, суверенітету, спільного управління і повсюдної вигоди.

У червні 2013 року колишній співробітник Агентства національної безпеки США Едвард Сноуден надав німецькій газеті Der Spiegel інформацію про те, що США здійснюють масштабні мережеві атаки проти Китаю, мішенями також є китайські лідери, компанія Хуавей та ін. Мішені атак включали Міністерство комерції, Міністерство закордонних справ, банки, телекомунікаційні компанії та ін. Der Spiegel зазначила, що спостереження США також поширюється на колишніх китайських лідерів і багато урядових структур і банків. З тих пір Китайський інформаційний інтернет-центр випустив Записи глобального прослуховування США, де зазначено, що відповідні китайські відомства протягом декількох місяців провели перевірки і виявили, що знахідки про дії проти Китаю в цілому відповідають дійсності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram