ГоловнаСвіт

Лукашенко доручив протягом року не стягувати "податок на дармоїдство"

"Бацька" доручив станом на 1 квітня визначити списки тих, хто має вносити платежі на підставі декрету №3. 

Лукашенко доручив протягом року не стягувати "податок на дармоїдство"
Лукашенко
Фото: NewsBel.by

Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що декрет №3 "Про запобігання соціальному утриманству", відомий також як "податок на дармоїдство" скасовувати не будуть, але протягом року доручено не стягувати відповідний збір.

Таке рішення білоруський лідер озвучив на нараді про актуальні питання розвитку країни, передає  БЕЛТА

"Протягом березня, якщо потрібно, нам треба підкоригувати цей декрет. Але декрет скасовуватися не буде. Передайте насамперед чиновникам, що він буде виконуватися з тими поправками, про які я сказав, - заявив білоруський лідер. - Я, природно, спостерігаю, наскільки це можливо, і відстежую всяку писанину в ЗМІ - і опозиційних, і провладних. І знаю заяви представників п'ятої колони і дещо ще - те, чого суспільство не знає. Хоча натяк у ЗМІ на це був".

За його словами, цей декрет не є економічним і фінансовим. "Це ідеологічний, моральний декрет. Жодних там великих грошей держава не отримає. Метою цього декрету є одне - змусити працювати тих, хто повинен і хто може. Це - головне", - зазначив Лукашенко.

Водночас глава держави констатував "огидне і безвідповідальне" виконання декрету з боку відповідальних чиновників. "Не знайшли там (у роботі з населенням щодо виконання декрету. - ред.) свого місця і наші депутати. До того ж різних рівнів, особливо місцевих Рад", - сказав він.

"Кожен голова райвиконкому, голови адміністрацій у містах, районних адміністрацій - це їхня насамперед робота. А контроль - за губернаторами і мером Мінська. У вас там мають бути ці списки нероб, яких треба змусити працювати. А чесних людей не слід було чіпати взагалі . Ми не повинні ображати людей, особливо нині. І ті, хто сьогодні по 200-500 чоловік виходять на вулиці й починають кричати, це ж не ті дармоїди, які справді дармоїди. Це здебільшого ті люди, які ображені, яким ми ні з сього ні з того  послали ці повідомлення", - зазначив Лукашенко. 

  

Він доручив станом на 1 квітня визначити списки тих, хто має вносити платежі на підставі декрету №3. "Списки повинні бути вивірені. Залучити треба всіх - депутатів місцевих Рад, міліцію, дільничних, спецслужби - всіх залучити, але скласти ці списки. Вони мають бути у кожного голови міськ- і райвиконкому, глав адміністрацій в обласних центрах і місті Мінську. А Адміністрація Президента разом з урядом повинна організувати контроль за виконанням цього рішення. І не дай бог ви скривдите хоч одну людину", - заявив глава держави.

Президент озвучив таке рішення: протягом 2017 року не стягувати в рамках декрету №3 збір із тих, хто буде внесений до відповідних списків. "Хто сплатив у 2016 році, піде в залік 2017 року, якщо він не буде працювати. Якщо він влаштується на роботу, ми з бюджету на його вимогу повернемо ці гроші", - розпорядився глава держави.

"2016 року певна кількість (це тисячі людей), що не заперечуючи, внесли платежі. Сьогодні я знімаю вимога, щоб усі, кого ми вичленуємо за перший квартал, платили ці гроші. Не будемо за 2016 рік стягувати ці гроші з тих, хто має платити. А ті, хто заплатив, ті 2017-го не будуть платити. Якщо вони працюватимуть у 2017 році, ми повинні на їхню вимогу повернути ці гроші", - пояснив Лукашенко.

Нагадаємо, що в лютому в регіонах Білорусі пройшли масові протести проти "декрету про дармоїдство".  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram