ГоловнаСвіт

Норвезьке видання звинуватило українських "дочок" російських ЗМІ в створенні фейку про Україну

РІА Новини і "Комсомольська правда" приписали The Independent Barents Observer твердження про проблеми на українських АЕС.

Норвезьке видання звинуватило українських "дочок" російських ЗМІ в створенні фейку про Україну
Фото: Михаил Фомичев/РИА Новости

Норвезьке інтернет-видання The Independent Barents Observer звинуватило РІА Новини і "Комсомольську правду" в створенні фейку про українські АЕС, повідомляє FlashNord.

Йдеться про публікації українського бюро РІА Новини (24 лютого) і української "дочки" "Комсомольської правди" (22 лютого), в яких повідомлялося про фіксування на всій території Європи незначних концентрацій радіоактивного йоду-131. Одним з перших про витік йоду-131 повідомило видання The Independent Barents Observer. За його даними, першими відзначили наявність ізотопу в Норвегії в долині річки Паз.

У своїх публікаціях РІА Новини і "Комсомольська правда" приписали The Independent Barents Observer твердження, що "на українських атомних енергостанціях існують серйозні проблеми з централізованим управлінням і виконанням норм і стандартів роботи".

"Цитата - фальшива, нічого подібного нема в статті Barents Observer'а про витік йоду-131. Про Україну в цьому матеріалі взагалі нема ні слова", - заявили в The Independent Barents Observer.

У виданні додали, що в їхній статті "не вказувалося пальцем ні на які об'єкти або країни, а наводилася тільки думка голови секції аварійної готовності норвезького управління із захисту від радіаційної загрози Астрід Ліланд, що викид йоду-131 "мав місце в Східній Європі"".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram