ГоловнаСвіт

Лукашенко: потрібно достовірно відобразити в нових підручниках історію становлення Білорусі

Президент Білорусі розкритикував учасників акцій проти податку на дармоїдство.

Лукашенко: потрібно достовірно відобразити в нових підручниках історію становлення Білорусі
Лукашенко
Фото: NewsBel.by

Історію становлення білоруської держави потрібно достовірно відобразити в нових підручниках.

Відповідне доручення дав президент Білорусі Олександр Лукашенко під час відвідування Республіканського науково-практичного центру трансплантації органів і тканин, повідомляє БЕЛТА

Знайомлячись з розробками, висунутими в 2016 році на здобуття Державної премії в галузі науки і техніки, Лукашенко зацікавився циклом наукових робіт "Витоки білоруської державності: Полоцька і Вітебська землі в IX-XVIII століттях". У них по-новому розкривається процес формування територій східнослов'янських ранньодержавних утворень і їх центрів.

Як розповіла завідувач центру археології та стародавньої історії Білорусі Інституту історії Національної академії наук Ольга Левко, проведені дослідження показали, що білоруська державність почала формуватися в середині IX століття - зі створенням Полоцької землі. Становлення Полоцька як центру цього державного утворення здійснювалося на місцевій племінній основі, тоді як у Новгороді та Києві для цього запрошували варягів. Навіть надалі Полоцькі землі, входячи до складу Великого князівства Литовського і Речі Посполитої, розвивалися автономно, стверджує вона.

Лукашенко сказав, що сьогодні триває робота над новими підручниками і ці моменти становлення білоруської держави в них обов'язково треба відобразити. "Треба прописати і впровадити в уми наших людей правду, - наголосив президент. - Тут якщо і є якийсь націоналізм, то це націоналізм здоровий".

Голова держави також провів паралель із сьогоденням. "Ми дійсно себе створили, і з нами рахувалися тоді. Все це співзвучно і актуально тепер, - звернув увагу Олександр Лукашенко. - Сьогодні деякі під виглядом "дармоїдства", ще чогось намагаються цей човен розгойдати і довести нам, що це не наші землі, а чиїсь. Тому для нас це дуже актуально. "Дармоїди" повинні знати, що їх просто намагаються сьогодні використовувати в корисливих цілях, щоб зруйнувати те, що є, знищити під корінь те, що ми відродили, щоб не дати нам закріпитися. І вони будуть використовувати все".

26 лютого відразу в декількох містах Білорусі пройшли акції проти декрету "Про запобігання соціальному утриманству", відомого як "декрет про дармоїда", що зобов'язує громадян країни та іноземців, які не беруть участі або недостатньо беруть участь у фінансуванні державних витрат, платити збір у розмірі понад $200.

Протести пройшли в Барановичах, Бобруйську, Бресті та Вітебську.

17 лютого акція проти цього закону відбулася в центрі Мінська. У ній, за різними підрахунками, взяли участь від однієї до трьох тисяч осіб. Вони вимагали скасувати декрет, зупинити зниження реальних доходів жителів, зростання вартості комунальних послуг, а також повернути справедливі вибори.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram