ГоловнаСвіт

Палата лордів Великобританії схвалила поправки до законопроекту про Brexit

Поправка передбачає захист прав громадян ЄС, які перебувають у Великобританії.

Палата лордів Великобританії схвалила поправки до законопроекту про Brexit
Фото: EPA/UPG

Палата лордів парламенту Великобританії схвалила поправку в білль про початок процедури виходу з Євросоюзу повідомляє Reuters.

Повідомляється, що 358 членів палати лордів виступили за пропозицію опозиції зобов'язати владу гарантувати права громадян Євросоюзу, що проживають на території країни.

Проти цієї поправки висловилися 256 тих, хто проголосував.

Поправка вимагає від уряду внести пропозиції щодо захисту прав громадян Євросоюзу, які перебувають у Великобританії.

Зміни передбачають, що всі громадяни ЄС і члени їх сімей, які на законних підставах проживають у Великобританії на момент прийняття парламентом законопроекту про вихід з Євросоюзу, будуть мати такі ж права і після Brexit.

Британська преса зазначає, що рішення палати лордів - перша поразка уряду Терези Мей на шляху до "брекзиту", повідомляє  ВВС. Раніше прем'єр закликала лордів не вносити в документ поправки і прийняти його таким, який є.

Внесення лордами поправок в законопроект і його відправка назад в палату спільнот означає, що його прийняття відкладається як мінімум на два тижні. При цьому Мей раніше пообіцяла запустити процес виходу з Євросоюзу до кінця березня.

8 лютого парламент Британії схвалив законопроект про Brexit. За шість днів до цього уряд країни опублікував так звану "Білу книгу", в якій міститься план Brexit. У документі йдеться про збереження зони вільної торгівлі з ЄС, продовження співпраці у військовій сфері, а також в боротьбі зі злочинністю та тероризмом. При цьому країна покине єдиний європейський ринок, який передбачає в тому числі вільне пересування робочої сили.

У листопаді минулого року Мей заявила про намір почати офіційні переговори з Європейським союзом на Brexit в кінці березня 2017 року.

Референдум про вихід країни з ЄС відбувся 23 червня 2016 року. За Brexit проголосували більш як половина британців, які взяли участь у плебісциті. Після цього прем'єр-міністр Девід Кемерон пішов у відставку, а його місце зайняла Тереза Мей.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram