ГоловнаСвіт

​На проросійські акції в Польщі на підтримку війни на Донбасі Москва виділила 100 тисяч євро, - InformNapalm

Перший транш від Малофєєва становив 100 тисяч євро.

​На проросійські акції в Польщі на підтримку війни на Донбасі Москва виділила 100 тисяч євро, - InformNapalm
Протесты в Польше против Украины

Проросійські акції протестів у Польщі та інших країнах Східної Європи на підтримку війни на Донбасі, а також на знищення українських пам'яток фінансувалися з Москви структурами Костянтина Малофєєва, перший транш становив 100 тисяч євро.

Про це йдеться в розслідуванні InformNapalm «Як Кремль фінансує польських радикалів: завдання, оплата, доповідь у Москву» за результатами злому українськими хакерами з «Кіберхунти» і «Українського Кіберальянсу» листування одного з координаторів «русского міра» в Східній Європі, громадянина Білорусі Олександра Усівського.

«Аналіз листування Усівського відкриває нам зовсім інший погляд на багато подій останніх кількох років. За проросійськими акціями простестів у Польщі та інших країнах Східної Європи найчастіше стоїть Росія. Від покупки банального мегафона для мітингу - до напівлегальних акцій біля пам'ятників воїнам УПА стоїть часто банальний кремлівський агент типу Усівського», - йдеться в статті.

Протягом останніх декількох років Усівський активно намагався просувати свої проросійські проекти представникам Росії, зареєстрував некомерційну організацію в Словаччині і намагався будувати проросійську мережу в Східній Європі.

Влітку 2014-го року Усівський виходить зі своїми ідеями на представників російського олігарха Костянтина Малофєєва, який в той час курирував напрямок "ДНР-ЛНР" у зовнішній політиці Росії. Його також пов'язують з багатьма проросійськими рухами і називають офіційною касою-прикриттям Кремля для проведення підривних операцій в Східній Європі і країнах СНД.

У серпні 2014-го року Усівський отримує 100 тисяч євро на організацію проросійських мітингів на підтримку Новоросії в Східній Європі. Активні акції проводилися в період з серпня по жовтень 2014-го року. Усівський вийшов на активістів правих рухів з організації OWP (Obóz Wielkiej Polski), Samooborona Матеуша Піскорського і деяких інших активістів середньої ланки

А ще росіяни активно шукають вихід на польських політиків - від спроби протягнути своїх кандидатів на місцевих виборах, до організації респектабельних круглих столів за участю політиків більш серйозного рівня. Росіяни заводять контакти спочатку з банальними маргіналами зі зв'язками і поступово промацують ґрунт для подальших дій.

У кінці жовтня 2014-го року Усівський їде в Москву для переговорів щодо другого етапу антиукраїнських акцій і просування ідей «русского міра» в Східній Європі, однак йому несподівано відмовляють.

Судячи з подальшого листування, після перших Мінських переговорів проект Новоросія передали від Малофєєва структурам Суркова. Люди Суркова вважали Усівського ставлеником Малофєєва і не хотіли вирішувати справи через нього, а сам Малофєєв переключився на Балкани, де одна з його цілей - дестабілізація ситуації в Чорногорії. А у Усівського ж там не було зв'язків і він не міг бути їм чимось корисним.

Крім європейського вектора для заробітку грошей, Усівський шукав партнерів і для проектів на пострадянському просторі. В одному з діалогів з чиновником з "ДНР" (Владислав Бриг) Усівський пропонує тому організувати тури мілітарі-туризму на Донбас для 50 поляків.

Раніше InformNapalm надав докази зв'язку Усівського з російськими кураторами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram