ГоловнаСвіт

ООН назвала винних у військових злочинах у Сирії

Міжнародна комісія звинуватила в злочинах всі сторони конфлікту.

ООН назвала винних у військових злочинах у Сирії
Фото: EPA/UPG

Всі учасники боїв за Алеппо, включаючи сирійські урядові війська, які підтримували військово-космічні сили Російської Федерації, а також сирійську опозицію, здійснювали військові злочини під час спроб взяти місто під контроль в липні-грудні 2016 року.

Про це йдеться в доповіді незалежної міжнародної комісії ООН з розслідування подій в Сирії, оприлюдненій в середу, 1 березня, в Женеві.

За інформацією DW, в звіті вказується, що ВПС Сирії і ВКС Росії завдавали по утримуваних опозицією районах східного Алеппо "щоденні повітряні удари", в результаті яких сотні людей були вбиті, а також зруйновані кілька медичних установ. Крім того, сирійська урядова авіація "навмисно" розбомбила колону з гуманітарним вантажем, що призвело до 14 жертв і припинення операції з надання допомоги місцевому населенню, наголошується в документі.

Окремої згадки того, в яких саме військових злочинах підозрюється російська сторона, в звіті не міститься, уточнює Reuters. Автори доповіді, зокрема, відзначають використання касетних боєприпасів, що скидаються з повітря, проте не покладають відповідальності за це адресно - на Москву або Дамаск.

Нарешті, комісія ООН звертає увагу на те, що сирійські ВПС застосовували "бомби з хлорином в населених районах", що потягло за собою загибель "сотень мирних громадян".

Генеральна асамблея ООН у грудні 2016 року оголосила про створення спеціальної робочої групи. В її завдання входить створення досьє матеріалів про військові злочини в Сирії. Передбачається, що це допоможе міжнародним органам юстиції зібрати доказовий матеріал, який вони зможуть використовувати для притягнення винних до відповідальності.

Раніше представники Організації об'єднаних націй разом з представниками Організації з заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) дійшли висновку, що президент Сирії Башар Асад і його брат можуть бути відповідальні за застосування хлору на території країни.

Нагадаємо, напередодні РФ заблокувала резолюцію Ради безпеки ООН про санкції за застосування хімічної зброї в Сирії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram