ГоловнаСвіт

Зеркаль: важко було не зірватися, вислуховуючи аргументи РФ у суді ООН

"Ми були готові, на 95% ми передбачали, які саме факти нам будуть закидати".

Зеркаль: важко було не зірватися, вислуховуючи аргументи РФ у суді ООН
Фото: mfa.gov.ua

Заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль, яка очолює делегацію України в Міжнародному суді ООН, зізналася, що їй було дуже складно вчора не зірватися, вислуховуючи аргументи російської сторони 7 березня.

Про це вона сказала журналістам після завершення третього дня слухань.

"Учора дуже було складно тримати обличчя, щоб не зірватися і не висловити обурення з приводу того, що ми почули. Але для мене це все було не новим. Усе це ми чули під час переговорів. Насправді, ми були готові до того, що почули. На 95% ми передбачали, які саме факти нам будуть закидати", - сказала заступник міністра.

Російські представники заявили, наприклад, що бойовики угруповань "Л/ДНР" воюють або старою радянською зроєю, яка зберігалася в шахтах, або відбитою в української армії.

Водночас Зеркаль вважає: що більше Росія буде так очевидно брехати, то це краще для позиції української сторони. "Що більше буде брехні, що більше ми зможемо показати світові справжнє обличчя Російської Федерації, то краще", - сказала вона.

Нагадаємо, 6-9 березня Міжнародний суд ООН у Гаазі проводить слухання щодо обрання запобіжного заходу в рамках позову, який подала Україна проти Росії за підтримку тероризму на Донбасі та дискримінацію етнічних українців і кримських татар в окупованому Криму.

Як правило, суд ООН розглядає запити про введення тимчасових запобіжних заходів у прискореному порядку. Очікується, що суд винесе рішення протягом декількох тижнів.

Що стосується розгляду справи по суті, то протягом кількох найближчих місяців Міжнародний суд ООН повинен визначити розклад, за яким сторони будуть надавати процесуальні документи, після чого буде призначено усні слухання.

Згідно з текстом позову, Україна просить визнати, що Росія порушила зобов'язання в рамках Конвенції з фінансування тероризму, надаючи допомогу незаконним збройним формуванняя, що здійснюють терористичні акти в Україні. Зокрема, йдеться про "ДНР", "ЛНР" і групу "Харківські партизани".

Україна вимагає заборонити російським чиновникам фінансувати тероризм і притягнути всіх причетних до відповідальності. Зокрема, мова про міністра оборони РФ Сергія Шойгу, Володимира Жириновського, заступника Держдуми Сергія Миронова і Геннадія Зюганова.

Також українська сторона вимагає компенсацій для всіх, хто постраждав від дій проросійських терористичних формувань. Ідеться про цивільних жителів Волновахи, Маріуполя, Краматорська та Харкова. Також Росія повинна виплатити компенсацію сім'ям загиблих у катастрофі малазійського "Боїнга 777", збитого над Донбасом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram