ГоловнаПолітика

Суд ООН у Гаазі обере запобіжний захід за позовом України до РФ протягом декількох тижнів

Україна просить зобов'язати РФ припинити підтримку "ДНР" і "ЛНР".

Суд ООН у Гаазі обере запобіжний захід за позовом України до РФ протягом декількох тижнів
Фото: EPA/UPG

Цього тижня Міжнародний суд ООН у Гаазі проведе слухання для обрання запобіжного заходу у рамках позову, який Україна подала до Росії за підтримку тероризму на Донбасі і дискримінацію етнічних українців і кримських татар в окупованому Криму.

Про це йдеться в повідомленні МЗС України.

У запиті про застосування запобіжних заходів Україна просить суд зобов'язати Російську Федерацію забезпечити ефективний контроль за своїм кордоном, припинити постачання зброї в Україну, зупинити підтримку незаконних збройних формувань, а також утриматися від будь-яких подальших актів етнічної дискримінації в окупованому Криму.

Слухання триватимуть чотири дні. У понеділок і середу свої аргументи представлятиме Україна, у вівторок і четвер - Росія. Слухання будуть починатися щодня об 11 годині за київським часом.

Як правило, суд ООН розглядає запити про введення тимчасових запобіжних заходів у прискореному порядку. Очікується, що суд винесе рішення протягом декількох тижнів.

Щодо розгляду справи по суті, то протягом кількох найближчих місяців Міжнародний суд ООН повинен визначити розклад, за яким сторони будуть надавати процесуальні документи, після чого будуть призначені усні слухання.

Нагадаємо, 16 січня Україна подала позов проти Росії до Міжнародного суду ООН у Гаазі.

Згідно з текстом позову, Україна просить визнати, що Росія порушила зобов'язання в рамках Конвенції про фінансування тероризму, надаючи допомогу незаконним збройним формуванням, що здійснюють терористичні акти в Україні. Зокрема йдеться про "ДНР", "ЛНР" і групу "Харківські партизани".

Україна вимагає заборонити російським чиновникам фінансувати тероризм і притягнути всіх причетних до цього до відповідальності. Зокрема йдеться про міністра оборони РФ Сергія Шойгу, Володимира Жириновського, заступника Держдуми Сергія Миронова і Геннадія Зюганова.

Також українська сторона вимагає компенсацій для всіх, хто постраждав від дії проросійських терористичних формувань. Йдеться про жителів Волновахи, Маріуполя, Краматорська та Харкова. Також Росія повинна виплатити компенсацію сім'ям загиблих у катастрофі малайзійського "Боїнга 777", збитого над Донбасом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram