ГоловнаПолітика

Міжнародний суд у Гаазі 6 березня розпочне розгляд позову України проти РФ

Слухання займуть чотири дні і будуть транслюватися онлайн.

Міжнародний суд у Гаазі 6 березня розпочне розгляд позову України проти РФ
Международный суд ООН
Фото: EPA/UPG

Міжнародний суд Організації Об'єднаних Націй у Гаазі в понеділок, 6 березня, почне розгляд позову України проти проти Росії. Справа стосується порушення РФ положень Конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

"Рішення суду зобов'язати Росію припинити дискримінацію українців і кримських татар, а також зупинити підтримку терористів на Донбасі поставить РФ перед дилемою: або припинити свою протиправну поведінку, або остаточно перетворитися на країну-парію, з якою ніхто не матиме справи", - написала у фейсбуці голова делегації України в слуханнях заступник міністра закордонних справ Олена Зеркаль.

За її словами, справжня одиниця виміру в цій справі - це життя кожної окремої людини, що потерпає від обстрілів або від необґрунтованих обшуків і викрадень.

"Людська гідність є найвищою цінністю. Тому відстоювати позицію України морально легко, хоч і складно юридично, тому що єдине, що залишається Росії - ховатися за спотвореннями фактів, маніпуляціями правом і дурманом пропаганди", - зазначила Зеркаль.

Слухання займуть чотири дні і будуть транслюватися онлайн.

Нагадаємо, 16 січня Україна подала позов проти Росії до Міжнародного суду ООН у Гаазі.

Згідно з текстом позову, Україна просить визнати, що Росія порушила зобов'язання в рамках Конвенції з фінансування тероризму, надаючи допомогу незаконним збройним формуванням, які здійснюють терористичні акти в Україні. Зокрема йдеться про "ДНР", "ЛНР" і групу "Харківські партизани".

Україна вимагає заборонити російським чиновникам фінансувати тероризм і притягнути всіх причетних до цього до відповідальності. Зокрема йдеться про міністра оборони РФ Сергія Шойгу, Володимира Жириновського, заступника Держдуми Сергія Миронова і Геннадія Зюганова.

Також українська сторона вимагає компенсацій усім, хто постраждав від дій проросійських терористичних формувань. Йдеться про жителів Волновахи, Маріуполя, Краматорська і Харкова. Також Росія повинна виплатити компенсацію сім'ям загиблих у катастрофі малайзійського "Боїнга 777", збитого над Донбасом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram