ГоловнаПолітика

Суд знову не зміг обрати запобіжний захід для Насірова. Термін його затримання спливає ввечері

Прокурори САП мають намір залишатися під судом до 23:50.

Суд знову не зміг обрати запобіжний захід для Насірова. Термін його затримання спливає ввечері
Акция возле суда
Фото: Тереза Лащук

Романа Насірова привезли до Солом'янського районного суду Києва для обрання запобіжного заходу. Про це повідомив кореспондент LB.ua зі слів адвоката Насірова Олександра Лисака.

За словами адвоката, "Насірова знову забрали з лікарні силою". "Бригада, яка його супроводжує, не надала ніяких документів, що бере за нього відповідальність. У лікарні сказали, що йому потрібне лікування", - сказав Лисак.

Він також зазначив, що "вчора ми виїхали в Феофанію", але "у НАБУ змінилися плани, його повезли в Сражеска, потім у ЛШД".

Як повідомляє кореспондент LB.ua, Насіров знову лежить на ношах в "клітці". Біля нього двоє медиків, з числа тих, що були вчора і не змогли пред'явити документи. Він лежить із заплющеними очима, але в свідомості. Обидві його руки перемотані бинтами.

Судове засідання оголошується продовженим.

Оновлено: Адвокати Насірова заявили, що у нього діагностовано гіпертонічний криз, повідомляє кореспондент LB.ua.

Водночас, як зазначив прокурор Роман Симків, в медичній довідці йдеться, що Насіров "може продовжити лікування в амбулаторних умовах, при стабілізації артеріального тиску". На думку Симківа, ці слова свідчать, що Насіров може брати участь у засіданні.

Адвокати своєю чергою зазначають, що немає ніякої довідки про те, що тиск Насірова стабілізовано. На їхню думку, прокурори перекручують слова, написані в довідці.

При цьому адвокати Мірошник і Черезов стверджують, що постанова з лікарні не є документом. "Це не документ, діагноз могла поставити тільки судово-медична експертиза. Також в постанові навіть не вказана дата. Але я не заперечую, щоб додати документ до справи, оскільки там міститься інформація на користь сторони захисту", - сказав Мірошник.

Адвокати також стверджують, що прокурори зробили кілька злочинів. Зокрема, на думку захисту, відбувалися тортури підзахисного, тиск, "порушення медичної таємниці та грубе втручання в особисте життя".

Оновлено о 11:50. Сам Насіров заявив, що не знає, як вчора проводилася медкомісія.

"Не знаю, як відбувалася комісія вчора. Мені поставили тільки два питання. "Як я себе почуваю". Тому хочу, щоб мені пояснили, як ті лікарі дійшли висновку", - заявив Насіров.

Суд оголосив перерву для передачі справи на авторозподіл, щоб комп'ютерна система визначила нового суддю.

Оновлено о 13:30. До суду прибув керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький, повідомляє кореспондент LB.ua. Він стоїть біля будівлі суду, проводить "нараду" з прокурорами.

Фото: Сергій Нужненко

Оновлення 15:09. До суду знову приїхала бригада медиків, яких викликала дружина Насірова.

Оновлення 15:18. Прес-секретар Солом'янського райсуду Яна Квітченко заявила, що запобіжний захід сьогодні обрати не можуть. Клопотання продовжать розглядати у понеділок, 6 березня.

"У нас є рішення зборів суддів, яким ми встановили, що чергування у нас виключно в суботу. Розумієте, щоб суддя Бобровник почав розглядати рішення по суті, необхідно, щоб було розглянуто заяву про відвід. Щоб було розглянуто заяву про відвід, потрібно визначити суддю, який уповноважений розглядати цю заяву. Оскільки збори суддів вирішили, що чергування виключно в суботу. Тому заяву про відвід судді Бобровника завтра буде передано до канцелярії суду і розподілено", - сказала вона.

Але на питання, чому їх викликали, вони відповідають: "Не знаємо". До кого їх викликали, вони нібито теж не знають. Адвокат Насірова Олександр Лисак обурений тим, що медиків не пускають співробітники НАБУ. Хоча зараз у Насірова і так перебувають двоє лікарів, а також його дружина.

Оновлення 19:37. Прокурори САП мають намір залишатися під судом до 23:50. Вони сподіваються, що судове засідання з приводу Насірова проведуть ще сьогодні, повідомляє кореспондент LB.ua.

"Ну, прес-секретар сказала, що засідання переноситься на завтра. Але який її процесуальний статус? Повідомити про те, що засідання переносять, може лише секретар суду. Тому ми будемо тут чекати на його заяву", - сказав прокурор Перов.

За його словами, Насіров зараз у будівлі суду.

Зараз під судом зібралося кілька сотень активістів. Автомобілі "автомайданівців" заблокували проїзд. Активісти розвісили на території суду плакати "В АТО немає ліків, а воно за державні кошти у Феофанії", розклали на території суду матраци.

Фото: Тереза Лащук

Фото: Тереза Лащук

Серед протестувальників - нардепи Найєм, Дерев'янко, а також голова Центру протидії корупції Дарія Каленюк. Вони звинувачують владу в тиску на НАБУ. Зокрема Каленюк вважає, що суд над Насіровим не вдається провести, тому що голова ДФС - "людина Порошенка".

Нагадаємо, детективи НАБУ в ніч на 3 березня повідомили Насірову про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України (зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки). Йому закидають неправомірне розстрочення податкових боргів підприємствам Онищенка та завдання збитків державі на 2 млрд гривень. Напередодні Насіров зліг у лікарню з нібито інфарктом міокарда.

Керівник НАБУ Артем Ситник попередив голову ДФС про наслідки за симуляцію і зазначив що в газовій справі Онищенка це може бути вже другий випадок симуляції хвороби.

3 березня Кабмін відсторонив Насірова з посади.

Вранці 4 березня Насірова відвезли з "Феофанії" в Інститут кардіології імені Стражеска для перевірки діагнозу. Там лікарі уточнити діагноз не змогли, але при цьому кардіологічної патології не встановили.

Насірову повинні обрати запобіжний захід упродовж 72 годин після повідомлення про підозру, тобто до вечора неділі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram