ГоловнаСвіт

Гаваї оскаржили указ Трампа про заборону мігрантам на в'їзд у США

Генпрокурор Гаваїв уважає, що указ Трампа шкодить мусульманам, туристам та іноземним студентам.

Гаваї оскаржили указ Трампа про заборону мігрантам на в'їзд у США
Фото: EPA/UPG

Гаваї домагаються скасування указу президента США Дональда Трампа, згідно з яким громадяни Ірану, Сирії, Сомалі, Судану, Ємену та Лівії не можуть перебувати на території країни.

Про це повідомляє Associated Press

Влада штату скерувала відповідний позов до федерального суду Гонолулу.

Раніше адвокати скеровували позов проти першої версії указу, проте суд його не розглянув. Гаваї стали першим штатом, який виступив проти закону в такий спосіб.

"Гаваї - особливий штат, оскільки в ньому ніколи не було дискримінації: і в історії, і в конституції", - сказав генпрокурор Гаваїв Дуг Чин. За його словами, закон шкодить мусульманам, туристам та іноземним студентам.

Раніше Трамп підписав нову версію імміграційного указу, тимчасово заборонивши в'їзд у США жителям Судану, Сирії, Ірану, Лівії, Сомалі і Ємену. У всіх цих країнах переважною частиною населення є мусульмани. Закон має набути чинності 16 березня. Дія указу не поширюється на мандрівників, які вже мають візи.

Перша версія указу вийшла в січні 2017 року, після його підписання в аеропортах почали затримувати і депортувати громадян країн, що потрапляють під заборону. У великих американських містах пройшли акції протесту. Також було анульовано понад 100 тисяч віз.

У результаті дію указу було припинено судом у штаті Вашингтон. Трамп назвав суддю, який ухвалив це рішення, "так званим" суддею, і пообіцяв підписати новий імміграційний указ.

Професор Ричмондського університету права Карл Тобіас відзначив, що скарга Гаваїв нагадує успішний судовий процес у Вашингтоні, однак "важко сказати, чи приведе це до подібних результатів", оскільки  новий указ значніше підкріплений обґрунтуванням необхідності для національної безпеки, допускає індивідуальні поправки для мандрівників, що вже не дозволяє стверджувати, що він спрямований на дискримінацію мусульман.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram