ГоловнаСвіт

Генсек НАТО застеріг Косово від створення армії

Напередодні президент звернувся до парламенту Косова з проханням підтримати формування власних збройних сил.

Генсек НАТО застеріг Косово від створення армії
Фото: EPA/UPG

Генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг висловив "серйозну заклопотаність" у зв'язку з планами уряду про перетворення сил безпеки Косова (FSK) в регулярну армію.

Про це він заявив під час телефонних переговорів із президентом Косова Хашимом Тачі і прем'єром Ісою Мустафою, передає DW.

У разі втілення в життя такого сценарію НАТО може переглянути "рівень своєї залученості" в процес підтримки FSK і зміцнення їхнього потенціалу, зазначає АР.

За словами Столтенберга, такі "односторонні кроки не принесуть користі". Косовська влада повинна підтримувати "тісний контакт" у цьому питанні з Белградом, додав він.

У вівторок, 7 березня, Хашим Тачі звернувся до парламенту Косова з проханням підтримати формування власних збройних сил. Це негайно спровокувало протест з боку сербської влади.

Косово проголосило незалежність від Сербії у 2008 році, майже через 10 років після збройного конфлікту 1998-1999 років між югославською армією і албанськими сепаратистами. США і більшість західних країн належать до тих 114 держав, які визнали незалежність Косова, Україна - серед тих, хто не визнав.

І Сербія, і Косово активно домагаються членства в Євросоюзі. Переговори в Брюсселі, спрямовані на поліпшення відносин між Приштіною і Белградом, почалися у 2011 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram