ГоловнаСуспільствоВійна

Секретар РНБО: метою наступу на Харківську область було не лише відтягнення військ

Росія прагне убезпечити свою територію від українських атак. 

Секретар Ради нацбезпеки і оборони вважає абсолютно нечесною заборону на використання Україною американського озброєння для ударів по військових цілях всередині Росії. Про це він сказав у інтерв'ю Financial Times.

Олександр Литвиненко сказав, що Україні "було б вигідно", якби адміністрація президента США Джо Байдена зняла це обмеження. Вашингтон стверджував, що заборона потрібна для уникнення ескалації з Москвою.

Але Литвиненко сказав, що використання ракет далекого радіусу дії та іншої зброї, наданої США, для ударів по російських складах, логістичних центрах і нафтопереробних заводах, може завадити поновленню наступу Москви. 

За словами Литвиненка, близько 50 000 російських військових були скупчені на кордоні Харківської області до початку наступу. За його даними, в операції брали участь понад 30 000 російських військових, і вона була спрямована на "створення буферної зони", щоб краще захистити російську Бєлгородську область від атак.

Другорядною метою, за його словами, було спробувати відтягнути українські сили з інших стратегічних вогнищ, зокрема з Донецької області.

Литвиненко також прокоментував заміну міністра оборони в Росії. Він вважає це ознакою готовності Путіна до затяжної війни, яка має вийти за межі України, на НАТО. 

"Україна важлива, але це не кінцева мета", – сказав він.

  • Україна неодноразово закликала США дозволити застосовувати амерканську зброю для ударів по військових цілях на території Росії. Поки що Вашингтон дозволяє бити лише по окупованій території.
  • Днями в Білому домі підтвердили, що проти ударів по Росії.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram