ГоловнаСуспільствоВійна

Головне за день. Середа, 13 вересня

24 бойових зіткнення, наступальні дії Сил оборони, засідання Військового кабінету, катастрофічна повінь в Лівії. Яким запам’ятається 567-й день повномасштабної війни.

Головне за день. Середа, 13 вересня
Підводний човен 'Ростов-на-Дону', який зазнав ушкоджень в Севастополі.
Фото: Фокус

Президент Володимир Зеленський провів засідання Військового кабінету.

Про це він повідомив у Telegram, не розкриваючи деталей. "Військовий кабінет. Сьогодні без деталей. Але результати будуть. Ворог їх відчує", - написав Зеленський.

Нагадаємо, Військовий кабінет - це особливий формат роботи з керівниками сектору оборони. Учора Зеленський збирав Військовий кабінет, на якому обговорили питання наступу, забезпечення зброєю та підсилення збройних сил на певних напрямках. На засіданні також обговорили підготовку до зустрічних дій ворога: зведення укріплень, дані розвідок про дати та напрямки.

Тим часом Генштаб Збройних Сил України повідомив, що впродовж доби на фронті відбулось 24 бойових зіткнення.

Сили оборони України продовжують наступальну операцію на Мелітопольському напрямку, наступальні дії на Бахмутському напрямку, знищують ворога та крок за кроком звільняють окуповані території. В результаті штурмових дій Сили оборони мають частковий успіх в районах Кліщіївки, Андріївки, Курдюмівки Донецької області, витісняють противника із займаних позицій та закріплюються на досягнутих рубежах.

Загалом упродовж доби ворог завдав 1 ракетного та 80 авіаційних ударів, здійснив 32 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Унаслідок російських терористичних атак є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнала припортова інфраструктура, приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Авіація Сил оборони завдала 10 ударів по районах зосередження особового складу озброєння та військової техніки та 2 - по зенітно-ракетних комплексах противника. Підрозділи ракетних військ уразили 1 пункт управління, 1 зенітно-ракетний комплекс, 10 артилерійських засобів, 2 склади боєприпасів та станцію РЕБ противника.

Нагадаємо, в ніч на 13 вересня внаслідок ударів ракетами та атаки надводними катерами на заводі в Севастополі пошкоджено два судна. Одне – це великий десантний корабель і він, судячи з супутникових фото, відновленню не підлягає. Друге – підводний човен, носій крилатих ракет "Калібр". До слова, перший підводний човен, який наші оборонці вивели з ладу з початку широкомасштабного вторгнення. 

Також Сили оборони Півдня знищили російський катер типу КС-701 "Тунець" в північно-західній частині Чорного моря.

Детальніше про оперативну обстановку станом на 18:00 13 вересня – в нашій новині.

Німеччина передає Україні 20 БМП Marder, розвідувальні дрони, боєприпаси та іншу техніку.

Також у новому пакеті є техніка для розмінування.

Що ще – в новині.

Київський апеляційний суд за апеляційною скаргою прокурора Деснянської окружної прокуратури скасував рішення суду першої інстанції та відсторонив від посади директора Департаменту муніципальної безпеки КМДА, який проходить одним із підозрюваних у справі про загибель людей через недопуск до укриття.

Дії посадовця кваліфіковано за ч. 2 ст. 367 Кримінального кодексу (службова недбалість, що спричинила тяжкі наслідки), повідомила пресслужба Київської прокуратури. За цією статтею йому загрожує від 2 до 5 років за ґратами з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю до трьох років та зі штрафом або без такого.

Кількість ймовірних жертв повені на північному сході Лівії зросла до щонайменше 5300.

10 000 зникли безвісти після того, як зливи призвели до обвалення двох гребель, повідомили у Міжнародній федерації товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця.

У східному місті Дерна, яке пережило найважчі руйнування, не можуть знайти майже 6000 людей, заявив міністр охорони здоров'я східної адміністрації Лівії Осман Абдулджаліл. Він назвав ситуацію “катастрофічною”. За даними влади, у місті було змито цілі квартали.

Докладніше – в новині.

Найповніша картина сьогоднішнього дня – на нашому сайті. Сподіваємося, що завтра добрих новин буде більше.

Тримаймося і наближаємо Перемогу!

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram