ГоловнаСуспільствоВійна

Головне за день. Неділя, 30 жовтня

Контрнаступ Збройних Сил на Луганщині, збиті ворожі гвинтокрил та штурмовик, блокування Росією "зернового коридору", посилення терору на окупованих територіях. Яким запам’ятається 249-й день повномасштабної війни.

Головне за день. Неділя, 30 жовтня
Зернові силоси в одеському порту, 19 серпня 2022 р.
Фото: EPA/UPG

Генштаб Збройних Сил України повідомив, що Сили оборони вдарили по двох позиціях комплексів російської ППО, а також завдали ударів по пункту управління окупантів, району зосередження озброєння та військової техніки і взводних опорних пунктах.

Як заявив очільник української розвідки Кирило Буданов, у Білорусі перебуває близько 4300 російських військових.

Детальніше про оперативну обстановку станом на 18:00 30-го жовтня – в нашій новині.

Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай розповів, що окупанти підірвали міст через річку Красна біля села Красноріченського.

Селище Красноріченське розташоване між Сватовим і Кремінною. Наразі саме там відбувається контрнаступ ЗСУ, і в такий спосіб окупанти намагаються його сповільнити. "Їм дуже страшно, бо ми дуже близько", - додав Гайдай.

На Харківщині українські захисники збили 30 жовтня російський ударний вертоліт.

Ворожу повітряну ціль ліквідували бійці зенітного ракетного підрозділу ПК "Схід". йдеться в повідомленні командування Повітряних сил ЗСУ. Наразі тип вертольота встановлюють.

Сьогодні ж бійці ЗСУ збили російський штурмовик Су-25: на південному напрямку успішно спрацював зенітний ракетний підрозділ Повітряних Сил.

Нагадаємо, Росія втратила на війні в Україні вже 274 літаки і 252 гелікоптери.

Рух суден із експортованим українським зерном незабаром може поновитись, повідомив Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки з посиланням на Спільний координаційний центр у Стамбулі.

Зазначається, що Росію поінформують про ухвалене рішення.

Як раніше повідомлялось, через зупинку дії "зернової угоди" рух 218 суден, які беруть у ній участь, фактично заблоковані. РФ заявила вчора, що виходить з угоди нібито через "напад на кораблі Чорноморського флоту".

Нагадаємо, за 88 днів роботи “Зернового коридору” з України відбуло 397 кораблів. Термін чинної угоди спливає у листопаді. Раніше прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Туреччина та ООН підтримують продовження роботи "зернового коридору".

Сьогодні ж міністр інфраструктури України Олександр Кубраков заявив про неможливість експорту зерна через перекриття РФ “зернового коридору”. За його словами, судно Ikaria Angel із 40 тисячами тонн зерна для Ефіопії в рамках Всесвітньої продовольчої програми ООН не змогло в неділю, 30 жовтня, вийти, як планувалося, з українського порту через дії Росії.

“Ці продукти були призначені для жителів Ефіопії, що перебувають на межі голоду. Але через перекриття Росією “зернового коридору” експорт неможливий”, – йшлося в дописі Кубракова.

Окупанти у Мелітополі перевірятимуть телефони жителів, щоб виявити, з ким і про що люди спілкуються.

Про це повідомив у Телеграм мер Мелітополя Іван Федоров.

Відомо, що з перших днів окупації Мелітополя та інших територій Запорізької області окупанти заблокували українських операторів зв’язку, Інтернет-провайдерів, теле- та радіомовлення.

"Якщо при "перевірці" телефону окупанти побачать проукраїнське джерело інформації, до жителя будуть застосовані штрафи. При повторній перевірці - "кримінальна відповідальність". Іншими словами, російські військові посадять людину "на підвал", - повідомив мер.

Нагадаємо, що на тимчасово окупованих територіях Запорізької області окупанти заборонили людям переводити годинники на зимовий час.

Найповніша картина сьогоднішнього дня – на нашому сайті. Сподіваємося, що завтра добрих новин буде більше.

Тримаймося і наближаємо Перемогу!

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram