ГоловнаСуспільствоПодії

Інформація про продаж даних українців з Дії є елементом гібридної війни, – Мінцифри

Українців просять не піддаватися паніці: усі персональні дані перебувають під надійним захистом у держреєстрах.

Інформація про продаж даних українців з Дії є елементом гібридної війни, – Мінцифри
Фото: adviser.ru

Оголошення про продаж “злитих” даних українців внаслідок кібератаки є провокацією та продовженням гібридної війни.

Так Міністерство цифрової трансформації України прокоментувало інформацію про продаж персональних даних 2 млн українців нібито з Дії за 15 тисяч доларів.

“Україна продовжує захищатися у гібрідній війні. Основна мета ворога - підірвати довіру до влади фейками про вразливість критичної інформаційної інфраструктури та «‎злив»‎ даних українців. Про це тиждень тому вже повідомляв Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки”, – йдеться у повідомленні.

У відомстві зазначили, що з минулих вихідних в інтернеті постійно з’являються оголошення щодо продажу даних нібито отриманих під час кібератаки, що відбулася з 13 на 14 січня. Зокрема багато оголошень стосується продажу бази даних Дії.

“Такі оголошення мають на меті не тільки залякати суспільство. А ще й дестабілізувати ситуацію в Україні, зупинивши роботу державного сектору”, – заявили у Мінцифрі.

Міністерство нагадує, що користувачами мобільного застосунку Дія є 13,5 млн українців. Він не зберігає персональних даних, а лише відображає те, що зберігається про них у відповідних державних реєстрах. “Відвідувачами порталу Дія є понад 13 млн українців, а не 2 млн як зазначається в оголошеннях”, – додало міністерство.

Українців просять не піддаватися паніці: усі персональні дані перебувають під надійним захистом у держреєстрах. “А оголошення про можливість купити дані, отримані після злому 14 січня, є аферою: шахраї продають старі дані, що скомплектовані з багатьох джерел, які були злиті до 2019 року”, – кажуть у Мінцифрі.

“Зараз українські кіберспеціалісти мають об'єднатися, щоб протистояти загрозі та нейтралізувати противника”, – додала пресслужба.

Нагадаємо, низка кіберекспертів написали, що у мережу виклали персональні дані нібито з Дії 2 млн українців.

Дані на RaidForums.com розмістив користувач FreeCivillian за “якихось 15 000 доларів”.

Костянтин Корсун, зокрема, назвав інцидент майже техногенною катастрофою. Він заявив про найбільший злив персональних даних за всю історію України з порталу Дія – майже 30 гігабайт даних про громадян України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram