ГоловнаСуспільствоЖиття

Як підібрати шини до дисків?

Насамперед необхідно знати основні параметри коліс та їх особливості. До головних характеристик, що мають важливість при підборі, відносять:

  • діаметр шини та диска: вони повинні співпадати, тобто для диска на 16-ть дюймів підійде гума тільки з таким самим посадковим діаметром, наприклад, 205/55 R16;
  • ширину дисків - так називається проміжок між краями обода колісного диска;
  • висоту, яку має профіль гуми – від неї залежить рівень керованості, комфорт пересування, а також кліренс автомобіля;
  • ширину автошини - вона підбирається з урахуванням ширини ободу дисків;
  • індекси навантаження та швидкості шини – їх обирають враховуючи максимальну вагу автомобіля у спорядженому стані та максимальні швидкості, на яких пересувається автівка.

Яку інформацію з маркування диска потрібно знати

Маркування зазвичай вказується на внутрішній стороні колісного диска, але іноді буває й на лицьовому боці. Перше значення – ширина диска, що зазначається в дюймах (один дюйм дорівнює 25,4 міліметри). Потім вказуються посадковий діаметр диску, кількість монтажних отворів та відстань між ними (PCD). Також, щоб правильно підібрати автошини й диски на авто важливо знати виліт (ET) та розміри центрального отвору (DIA). Іноді зазначається спосіб виготовлення дисків, точна дата випуску з конвеєра.

Параметри з маркування шин для підбирання під диски

Якщо для підбору автомобільної гуми використовують ширину дисків, необхідно знати маркування шин. Воно наноситься на бічну частину покришки та показує такі дані:

  • Ширина протектора (вказується в міліметрах);
  • Висота профілю (вказується у відсотках від ширини протектору, наприклад, у шини 205/55 R16 вона складає 205*0,55 = 112,75 мм);
  • Тип конструкції корду — тут використовується буквене позначення, він може бути радіальним або діагональним.
  • Посадковий діаметр шини

Ці параметри вважаються найбільш значущими при виборі шин за параметрами дисків.

Особливості підбору шин по дисках

Перш за все, слід використовувати ті розміри шин і дисків, які рекомендує автовиробник. Вони були визначені в результаті численних іспитів та тестувань і оптимальним чином підходять до авто.

У випадку, якщо на вашому транспортному засобі встановлені нестандартні диски, то слід відштовхуватися від ширини їх обода та діаметру. Враховуючи ці параметри за допомогою таблиці співвідношення розмірів шин та дисків слід обирати підходящий варіант гуми з тих, що надав виробник автомобіля. Наприклад, згідно вищевказаної таблиці, шини з типорозміром 205/55 R16 можна встановлювати на 16-ти дюймові диски с шириною від 5,5 до 7,5 дюймів.

Зазвичай, ширина протектору автошини підбирається так, щоб вона була більша за обід диска на 20-30%. Варто також враховувати показники максимального навантаження для шин і дисків. Якщо реальне навантаження не відповідатиме параметрам, встановленим виробником, це може спричинити руйнування дисків або шин та призвести до ДТП.

Як полегшити підбір

Для уникнення помилок у підборі використовують різні інструменти: каталоги автовиробників та виробників дисків, таблиці підбору, шинні онлайн-калькулятори. Або можна просто звернутися до нас – на https://ascania-shina.com/ є все, що може знадобитися при виборі автошин. Гума буде підібрана одразу після того, як ви введете необхідні параметри. На вибір надається безліч комплектів від відомих виробників із докладним описом. Можна підібрати покришки як для легкових, так і вантажних автомобілів з огляду на особливості експлуатації.

 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram