ГоловнаСуспільствоЖиття

З початку карантину кіберполіція змусила видалити з мережі 80 фейків про коронавірус

24 особи відмовилися видаляти публікації, вирішується питання про притягнення їх до відповідальності.

З початку карантину кіберполіція змусила видалити з мережі 80 фейків про коронавірус
Фото: cyberpolice.gov.ua

З початку карантину кіберполіція виявила в інтернеті майже 170 фактів розміщення на інформаційних ресурсах неправдивої або провокаційної інформації про пандемію коронавірусу.

Про це повідомляється на сайті Національної поліції.

Відзначається, що кіберполіція ідентифікує осіб, які розповсюджують фейки, проводить профілактичні бесіди і дає роз'яснення.

"За результатами, з початку карантину 45 осіб видалили майже 80 неправдивих повідомлень", - йдеться в повідомленні.

Щодо громадян, які відмовилася видаляти провокаційні публікації, вирішується питання про притягнення їх до адміністративної відповідальності. Наразі таких є 24 особи.

Крім цього, в кіберполіцію надійшло 101 повідомлення про шахрайство про продаж засобів індивідуального захисту, а саме - масок і антисептиків. Люди знаходять повідомлення про продаж, перераховують гроші, але обіцяний товар не отримують.

Нагадаємо, в Чернівецькій області поліція склала адмінпротокол за поширення неправдивих чуток про ситуацію щодо захворюваності на COVID-19 в Україні. В інтернеті чоловік розповсюдив недостовірну інформацію про кількість випадків захворювання, зокрема із летальним результатом.

16 березня в соцмережах почала з'являтися інформація про вертольоти, які нібито будуть поширювати хімікати від коронавірусу над різними містами України. Цей фейк став настільки популярним серед користувачів, що його довелося офіційно спростовувати Службі безпеки і ЗСУ.

18 березня повідомлялося, що правоохоронці притягнули 5 осіб до відповідальності за поширення неправдивої інформації про коронавірус.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram