ГоловнаСуспільствоЖиття

Майже 800 українців хочуть повернутися на батьківщину спецпотягом з Москви

МЗС пропонує використовувати для цього поїзд "Київ-Москва".

Майже 800 українців хочуть повернутися на батьківщину спецпотягом з Москви

Близько 800 людей звернулися в посольство України в Російській Федерації з проханням скористатися спеціальним поїздом.

Про це повідомив заступник міністра закордонних справ України Єгор Божок, передає "Інтерфакс-Україна".

"За кількістю громадян, які виявили бажання скористатися цим поїздом в Україні і в РФ відповідно, можу сказати, що, на сьогодні, в посольство України в РФ звернулися приблизно 800 громадян України. Остаточні дані щодо орієнтовної кількості громадян РФ, які бажають повернутися, уточнюються", - сказав він.

Заступник міністра звернув увагу на те, що це не єдине гуманітарне питання, яке є на порядку денному консультацій між Україною і РФ.

"Ми досі чекаємо дозволу від уряду РФ на транзит територією Росії транспортних засобів з гуманітарними та медичними вантажами для боротьби з поширенням коронавірусу в Україні, які направляються до нас з третіх країн. Розраховуємо, що російська сторона в цьому питанні також буде керуватися гуманітарними міркуваннями і діяти так само оперативно, як Україна діяла і діє в контексті забезпечення повернення громадян РФ з території України", - підкреслив Божок.

"Поїзд "Москва-Київ" є черговим у низці вже восьми поїздів з-за кордону, які МЗС спільно з Міністерством інфраструктури організувало для українців", - додав заступник міністра.

За його словами, РФ справді звернулася з проханням дозволити евакуацію з України громадян РФ, і МЗС дійсно погодив їм таку можливість з гуманітарних міркувань, запропонувавши використовувати для цього поїзд "Київ-Москва".

Зараз завершується організація відповідних санітарно-епідеміологічних заходів щодо згаданого поїзда і пасажирів, після чого на сайті "Укрзалізниці" буде відкрито продаж квитків.

17 березня Україна закрила пункти пропуску через державний кордон для авіаційного, залізничного та автобусного сполучення на два тижні для запобігання поширенню коронавірусу.

20 березня "Укрзалізниця" відправила п'ять спеціальних поїздів Інтерсіті+ з Перемишля до Києва, а 21 березня - ще два. Сімох пасажирів п'яти спецпоїздів госпіталізували у Львівську обласну інфекційну лікарню з підозрою на коронавірус.

23 березня "Укрзалізниця" призначила восьмий "евакуаційний" поїзд з Перемишля. На 25 березня призначено ще два спецпотяги для евакуації українців з Польщі.

Також на поїзди евакуюють громадян України з країн Балтії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram