ГоловнаСуспільствоПодії

СБУ запобігла закупівлі сертифікованих у Росії деталей для бронетехніки за завищеними цінами

Чиновники підприємства, яке входить в "Укроборонпром", зловживали державними коштами.

СБУ запобігла закупівлі сертифікованих у Росії деталей для бронетехніки за завищеними цінами
Фото: ssu.gov.ua

Чиновники державного підприємства "Житомирський бронетанковий завод" (входить в "Укроборонпром") зловживали державними грошима під час закупівлі запасних частин сумнівної якості. Про це повідомили в пресслужбі СБУ.

Навесні 2019 року вони оголосили конкурсні торги на закупівлю деталей на загальну суму більш ніж 1,5 мільйона гривень. Переможцем тендеру державного оборонного замовлення стала комерційна структура з Київського регіону.

Умови конкурсних торгів були штучно сформовані для перемоги певної бізнес-структури.

"До тендеру допустили тільки двох учасників, обидва з ознаками фіктивності. Єдиний конкурент фірми-переможця пов'язаний з ним через третю комерційну структуру і має загальний персонал. Контррозвідники спецслужби задокументували, що ціни на запчастини були завищені в 2,7-5 разів від закупівельної вартості", - додали в СБУ.

Сертифікати на продукцію, згідно з умовами тендеру, повинні були відповідати критерію виробництва в США. Однак документи мали ознаки фальсифікації - в інформаційних базах власником бренду фірми, яка здійснювала сертифікацію, вказана Росія, а виробником - одна з країн ближньої Азії. За оцінками експертів, використання цих деталей могло призвести до передчасної поломки техніки, яка призначена для ЗСУ.

За попередньою оцінкою, через зловживання чиновників вартість зросла на 750 000 гривень. Під час обшуків на держпідприємстві і за місцями реєстрації фіктивних фірм-учасниць у Київській області вилучили документацію, техніку і близько 400 000 гривень. 

Фото: ssu.gov.ua

Нагадаємо, підприємства концерну "Укроборонпром" у 2015-2019 роках через іноземні "фірми-прокладки" закуповували продукцію військового призначення в Росії, вартість якої була завищена в 2-3 рази.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram