ГоловнаСуспільствоПодії

У Києві СБУ заблокувала роботу "ботоферми", яку організували громадяни РФ

Угруповання мало понад 500 активних акаунтів.

Співробітники Служби безпеки України блокували в Києві діяльність "ботоферми", організованої громадянами РФ і переселенцями з тимчасово окупованих територій Донецької і Луганської областей.

Про це інформує пресцентр СБУ.

За даними Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки, угруповання мало понад 500 активних акаунтів. Через ці профілі та спільноти його учасники розповсюджували в соцмережах недостовірну інформацію, збурювали протестні настрої, а також здійснювали інформаційні атаки на акаунти вітчизняних чиновників.

Фото: СБУ

Фото: СБУ

"Кінцевою метою замовників було зниження довіри громадян до державних інститутів через поширення недостовірної інформації щодо економічної та соціальної ситуації в Україні", - відзначають у СБУ.

"Ботоферму" також використовували і для розсилки анонімних повідомлень про замінування об'єктів критичної інфраструктури і місць масового скупчення людей, зокрема, торгово-розважальних центрів, станцій метрополітену, автовокзалів.

Фото: СБУ

Фото: СБУ

Співробітники СБУ задокументували, що зловмисники надавали послуги дистанційної реєстрації в месенджері Telegram анонімних акаунтів, каналів і спільнот для торгівлі забороненими речами: вогнепальною зброєю, вибуховими пристроями, наркотиками тощо.

Фото: СБУ

Під час обшуку за місцем розташування "ботоферми" в орендованому офісі правоохоронці виявили комп'ютерну техніку та спеціальне обладнання (GSM-модеми, шлюзи), майже 2 тис. SIM-карт операторів стільникового мобільного зв'язку України. Також вилучено чорнові записи про реєстрацію користувачів соціальних мереж, які розміщували провокаційні коментарі під публікаціями українських політичних діячів.

"Особи організаторів встановлено. Зараз тривають процесуальні дії для притягнення двох осіб до відповідальності", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, у грудні СБУ заблокувала "ботоферму", яка розсилала повідомлення про "замінування".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram