ГоловнаСуспільствоЖиття

Гостинний двір все ще перебуває на балансі забудовника

Власником будівлі формально є Фонд держмайна.

Гостинний двір все ще перебуває на балансі забудовника
Фото: Мария Лебедева

Власником Гостинного двору на столичному Подолі сьогодні формально є Фонд держмайна, однак будівля досі перебуває на балансі у забудовника.

Про це розповів журналістам радник мера Києва Ігор Луценко, передає кореспондент LB.ua.

"Незважаючи на те, що договір з орендарем-забудовником розірвано, будівля все ще перебуває у нього на балансі. Охорона в будівлі - орендаря", - повідомив він під час огляду будинку.

Фото: Мария Лебедева

Раніше Київрада прийняла рішення про те, що місто готове взяти на баланс будівлю Гостиного двору. Однак, для цього необхідно спочатку завершити процедуру передачі будівлі на баланс Фонду держмайна.

Фото: Мария Лебедева

За словами юристки і громадського діяча Марини Соловйової, ФДМ блокує цю процедуру. Вона зазначила, що коли був підписаний договір оренди між ФДМ і ПАТ "Укрреставрація", орендар отримав будівлю на баланс, оскільки тільки в цьому випадку він міг його охороняти і утримувати. Але власником залишався ФДМ. У 2018 році ФДМ подав позов про розірвання договору оренди.

Фото: Мария Лебедева

"Першу інстанцію програли, але виграли в Апеляційному суді. І для того, щоб виконати рішення суду, є процедура: орендарю потрібно взяти постанову і надати відповідні документи власнику, передати на баланс власника. ФДМ вніс інформацію до держреєстру про те, що він є власником приміщення, але взяти будівлю на свій баланс відмовився", - розповіла Соловйова.

Фото: Мария Лебедева

Таким чином Гостинний двір залишився на балансі орендаря.

"І ми зараз домагаємося передачі будівлі в комунальну власність. Кравець ("завгосп" Януковича - авт.) працює. У Києва є гроші, є можливості, є розуміння, що робити з Гостиним двором. Є напрацювання - суспільний простір, музей, і так далі. Але держава, свого часу - Дмитро Гройсман, не підписав постанову від Кабінету Міністрів. А сьогодні це рішення ми чекаємо від Олексія Гончарука" - додала юристка.

Фото: Мария Лебедева

Сьогодні в Гостинному Дворі повинен відбутися комісійний огляд технічного стану будівлі. За інформацією Луценка, огляд повинен був пройти за дорученням Постійної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій КМДА. Раніше ця комісія визнала будинок Гостиного двору небезпечним об'єктом.

До інспекції було залучено Департамент охорони культурної спадщини, а Департамент міського благоустрою, Управління з питань цивільного захисту були запрошені листами. Листи також були направлені до Регіонального відділення Фонду державного майна України та Департаменту комунальної власності.

Фото: Мария Лебедева

Вранці до Гостинного двору підійшли Олександр Никоряк, представник управління цивільного захисту та представник управління фонду державного майна. Потім, побачивши представників ЗМІ, вони покинули Гостинний двір. Охорона пропустила журналістів всередину і їм вдалося побачити зсередини стан будівлі на цей момент. У деяких місцях видно процес руйнування.

"Мета була - зафіксувати технічний стан Гостиного двору. На Фонд держмайна вже надійшов припис, щоб вони ліквідували весь цей жах", - зазначає Луценко. Він додав, що вважає саботажем таку поведінку начальників міських управлінь.

Фото: Мария Лебедева

Нагадаємо, в 2011 році спалахнув потужний протест за збереження Гостиного двору, він тривав 9 місяців. Активісти організували сквот всередині будівлі, проводили культурні заходи, запрошуючи громадськість. Через місяці активної діяльності їх побили і вигнали, але активісти через суди добилися заборони на будівництво і розірвання договору із забудовником-орендарем (ПрАТ "Укрреставрація"), а ексберкутівців зараз судять за побиття активістів у Подільському суді.

Забудовник довгий час не покидав надію здійснити свій проєкт. Громадськість в особі ГО "Андріївська-Пейзажна ініціатива" зібрала необхідні фінансові кошти і матеріали для консервації об'єкта, але на об'єкт їх не допустили.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram