ГоловнаСуспільствоЖиття

Урядова комісія вважає загоряння побутового електроприладу основною причиною пожежі в Одеському коледжі

Комісія рекомендує розробити законопроєкт про посилення відповідальності за порушення пожежної безпеки.

Урядова комісія вважає загоряння побутового електроприладу основною причиною пожежі в Одеському коледжі
Алексей Гончарук
Фото: kmu.gov.ua

Урядова комісія назвала основну версію пожежі в одеському коледжі, в результаті якої загинули 16 людей і постраждали понад 30 осіб. Про це повідомив прем'єр-міністр Олексій Гончарук.

"Основна версія пожежі - загоряння побутового електрообладнання, яке виникло на третьому поверсі коледжу. Звідси пожежа поширилася на інші поверхи, а люди не могли евакуюватися, оскільки один з виходів був закритий", - написав прем'єр.

За словами Гончарука, це сталося через недбале ставлення керівництва та персоналу коледжу, які систематично ігнорували обов'язкове забезпечення протипожежного захисту та вимоги пожежної безпеки, передбачені законодавством.

"Вони свідомо порушували норми утримання евакуаційних шляхів та експлуатації електрообладнання", - зазначив він.

Прем'єр вважає, що порушення правил пожежної безпеки стало можливим зокрема і через низку прогалин у законодавстві.

"Міністерство освіти і науки є засновником коледжу, але не мало повноважень профінансувати протипожежні заходи. Через мораторій на перевірки, який діяв майже 4 роки, ДержНС не проводила перевірок цього навчального закладу з 2014 року (будівлі коледжу 105 років!). За неусунення виявлених інспекторами порушень штраф мізерний - 170 грн", - розповів Гончарук.

У зв'язку з цим урядова комісія рекомендує внести зміни в низку законодавчих актів та розробити новий законопроєкт про посилення відповідальності за порушення пожежної безпеки.

Нагадаємо, 4 грудня на третьому поверсі шестиповерхового навчального корпусу коледжу в Одесі виникла пожежа, площа якої досягла 4 тис. кв. м.

9 грудня директору коледжу Любові Кочерзі пред'явили підозру у службовій недбалості. В коледжі була порушена пожежна безпека. Студенти закладу також розповідали, що під час пожежі жодних попереджувальних сигналів не було, всі евакуювалися самостійно. Цю інформацію також підтвердив глава ДержНС Микола Чечоткін.

13 грудня відкрили ще одне кримінальне провадження - за фактом недбалості проявленої співробітниками ДержНС, які повинні були перевіряти дотримання правил пожежної безпеки в будівлі коледжу. Крім того, в будівлі одеського ДержНС ДБР провело обшуки. Слідчі вилучили матеріали перевірок з 2014 року.

У зв'язку з пожежею керівництво одеського управління ДержНС звільнили.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram