ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

У США вперше запустили космічний корабель Boeing Starliner, але старт не вдався (оновлено)

NASA намагається повернути тестовий корабель на Землю.

Фото: EPA/UPG

З космодрому на мисі Канаверал у США в п'ятницю вперше запустили пілотований космічний корабель Boeing CST-100 Starliner. Тестовий політ до Міжнародної космічної станції проходить без екіпажу.

Як повідомляє N+1, ракета Atlas V з кораблем стартувала о 13:36 за київським часом.

Boeing Starliner - один з двох американських пілотованих космічних кораблів, що розробляються за програмою Commercial Crew Program поряд з SpaceX Crew Dragon. Мета програми - створити заміну Space Shuttle (які не використовуються з 2011 року) і російським кораблям "Союз".

Starliner розрахований на перевезення до семи членів екіпажу і здатний підтримувати їх існування поза станцією до 60 годин.

У рамках програми обидві компанії (Boeing і SpaceX) повинні продемонструвати працездатність своїх кораблів у кілька етапів, серед яких ключові - це випробування системи аварійного порятунку на Землі, а також два запуски: безпілотний і пілотований.

Starliner повинен зістикуватися з МКС у суботу, 21 грудня. Очікується, що 28 грудня корабель повернеться на Землю і зробить посадку на парашутах на ракетному полігоні Уайт-Сендс у штаті Нью-Мексико.

Оновлення. Після успішного запуску ракети-носія "Атлас-5" з випробувальним безпілотним варіантом корабля "Старлайнер", виникла нештатна ситуація - корабель не вийшов на задану орбіту. Конструктори та інженери почали вивчати можливості безпечного повернення апарату на Землю з розрахунковою точкою приземлення у Вайт-Сендс, штат Нью-Мексико, повідомляє Радіо Свобода.

Зараз Starliner перебуває на незапланованій, але стійкій орбіті, повідомили в NASA.

Нагадаємо, що SpaceX запустила свій корабель Crew Dragon на початку березня 2019 року. Потім апарат успішно зістикувався з МКС і повернувся на Землю. Однак через півтора місяця цей же корабель вибухнув під час вогневих випробувань системи аварійного порятунку через поломку паливного клапана.

Очікується, що перший пілотований політ Crew Dragon відбудеться навесні 2020 року, дата пілотованого польоту Starliner наразі невідома і намічена на середину 2020 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram