ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

РПЦ оголосила про включення до свого складу колишньої єпархії Вселенського патріархату

Московський патріарх назвав це рішення історичним.

РПЦ оголосила про включення до свого складу колишньої єпархії Вселенського патріархату
Фото: EPA/UPG

Російська православна церква 7 жовтня оголосила про прийняття до свого складу громад архієпископії православних руських церков у Західній Європі з центром у Парижі, яку в листопаді 2018 року розпустив Вселенський патріархат.

Про це йдеться на сайті РПЦ.

Московський патріарх Кирило (Гундяєв) назвав це рішення історичним.

"Сьогодні священний синод прийняв історичне рішення. До складу Російської православної церкви увійшла архієпископія парафій руської традиції з центром у Парижі, яка донедавна перебувала в юрисдикції Константинопольського патріархату. Архієпископія була однією з частин російської православної еміграції, породженої революцією і громадянською війною. "Паризька" церковна еміграція пройшла дуже складний шлях - від конфронтації з російською церквою, зумовленою політичними обставинами, до прийняття рішення про входження до складу Московського патріархату", - прокоментував він рішення синоду РПЦ.

Скільки саме громад увійшли в РПЦ, не вказано.

Колишній керуючий екзархатом архієпископ Іванн (Ренетт) перейшов у РПЦ у вересні, отримавши титул "Дубнинський".

Нагадаємо, архієпископія православних російських церков у Західній Європі (російський екзархат) з центром у Парижі була створена на основі парафій російських емігрантів після революції 1917 року.

У 1999 році патріарх Варфоломій підтвердив, що архієпископія перебуває під владою Константинополя. Наприкінці листопада 2018 року синод у Стамбулі прийняв одностороннє рішення про розпуск російського екзархату і запропонував його духовенству і віруючим перейти в підпорядкування місцевих грецьких архієреїв.

Рішення було прийнято, щоб об'єднати і з'єднати всі парафії своєї юрисдикції в тих країнах, в яких вони знаходяться, в одну структуру. В цьому випадку мова перш за все про Францію, де розміщена більшість парафій колишнього екзархату.

Детальніше про це читайте в статтях журналіста Віталія Портникова "Друга смерть генерала Денікіна" і священика Православної церкви України Георгія Коваленка "Константинополь і російські парафії в Європі".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram