ГоловнаСуспільствоПодії

Кіберполіція викрила українців, які співпрацювали з російськими хакерами

Хакери створювали віруси-криптомайнери, а українці продавали їх на хакерських сайтах.

Кіберполіція викрила українців, які співпрацювали з російськими хакерами
Фото: npu.gov.ua

В Одеській області працівники кіберполіції спільно зі слідчими поліції і прокуратури викрили жителів Запоріжжя та Одеси, які в змові з російськими хакерами поширювали шкідливі програми. Про це повідомляє прес-центр Національної поліції.

Хакери створювали віруси типу "криптомайнер" і "stealer", а двоє українців збували їх на закритих хакерських форумах, отримуючи за це відсотки від продажів. Для анонімізації платежів зловмисники використовували російські платіжні системи.

Створені комп'ютерні віруси використовували в операційній системі Windows для отримання криптовалюти. Крім того, користувачі цих програм могли втручатися в роботу комп'ютерів і копіювати персональну і білінгову інформацію власників уражених комп'ютерів. Серед доступних даних: логіни, паролі, файли cookie, дані гаманця криптовалюти, доступи до онлайн-банкінгу і т.д.

За місцем проживання учасників угруповання відбулися обшуки, правоохоронці вилучили комп'ютерну техніку, використану для злочинної діяльності. Під час її попереднього огляду кіберполіція виявила різноманітне шкідливе програмне забезпечення, листування зловмисників з користувачами хакерських форумів, через які вони продавали ці віруси.

Жителю Одеси правоохоронці вже оголосили про підозру у вчиненні кримінального злочину, кваліфікованого за ст. 361-1 КК України (Створення з метою використання, розповсюдження або збуту шкідливих програмних чи технічних засобів, а також їх розповсюдження або збут). Іншому ще вирішують питання про оголошення підозри.

Зазначають, що обвинувальний акт уже направлено до суду. Спільникам загрожує до 5 років ув'язнення.

Нагадаємо, кіберполіція викрила 5 шахраїв, які обікрали понад 150 українців і іноземців на 9 млн гривень, імітуючи торги на фінансових біржах у Запоріжжі. Ця діяльність принесла зловмисникам понад 9 млн гривень.

За цим фактом розпочато кримінальне провадження за ч. 3 ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу. Шахраям загрожує до 8 років ув'язнення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram