ГоловнаСуспільствоЖиття

Польські фірми 2018 року відрядили за кордон близько 23 тисяч українців

97% робочих свідоцтв Польща видала українцям і білорусам.

Польські фірми 2018 року відрядили за кордон близько 23 тисяч українців
Фото: tsn.ua

Управління соціального страхування Польщі (ZUS) минулого року видало понад 600 тисяч робочих свідоцтв A1 працівникам, яких польські фірми відрядили на роботу за кордон. 97% довідок отримують громадяни України і Білорусі. Про це повідомляє  «Польське радіо».

За даними ZUS, найбільше таких свідоцтв було видано в Кракові - 44 тис., Варшаві - 40 тис. і Гданську - 28 тис.

"Довідки, які ми видаємо, - це документ, необхідний для осіб, які працюють у країнах Європейського Союзу, Європейського економічного простору або у Швейцарії. A1 підтверджує, що стосовно зазначеної особи під час роботи або діяльності за кордоном застосовуються тільки польські положення соціального страхування. Завдяки цьому працівник не повинен платити подвійних внесків", - сказала прес-секретар ZUS у Нижньосілезькому воєводстві Івона Ковальська-Матіс.

"За відряджених працівників, незважаючи на те, що вони працюють за кордоном, можна платити польські, іноді значно менші внески. Це свідоцтво видається також для іноземців, яких польські фірми відправлять на роботу за кордон", - додала вона.

За даними ZUS, на польські підприємства минулого року за кордоном працювало близько 23 тис. українців і приблизно 3 тис. білорусів. Серед держав, які найчастіше були місцем відрядження для іноземців - Німеччина (51%), Франція (11,5%), Бельгія (7,5%), Нідерланди (6,3%) і Швеція (5,5%).

Нагадуємо, навесні 2018 року Польща спростила умови для працевлаштування українців. Щоб поїхати на заробітки до сусідньої держави, тепер не обов'язково оформляти робочу візу. Досить мати біометричний паспорт, а на місці роботодавець подбає про потрібні документи.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram