ГоловнаСуспільствоОсвіта

Звільнений ректор Одеського медуніверситету домагається повернення на посаду через суд

Окружний адміністративний суд Києва призупинив дію наказу МОЗ про призначення в.о. ректора.

Звільнений ректор Одеського медуніверситету домагається повернення на посаду через суд
Валерий Запорожан
Фото: Украинская служба информации

Колишній ректор Одеського національного медуніверситету Валерій Запорожан, звільнений Міністерством охорони здоров'я за порушення умов контракту, намагається повернутися в крісло керівника ВНЗ.

29 серпня окружний адміністративний суд Києва задовольнив клопотання Запорожана про забезпечення позову і призупинив дію наказу Уляни Супрун (у частині призначення в.о. ректора Костянтина Аймедова) до розгляду справи по суті. Сьогодні Запорожан прийшов в університет, щоб на засіданні вченої ради оголосити про своє повернення, передає кореспондент "Думської".

На місце прибула і поліція, яка повідомила, що отримала анонімний дзвінок про мінування корпусів ВНЗ. Правоохоронці оточили територію, але Запорожан і його прихильники відмовилися виходити з будівлі.

Протягом засідання вчена рада ВНЗ повернула Запорожана до свого складу і призначила його головою (голосування було таємним, інших кандидатур не пропонували). Крім того, вчена рада призначила голову профкому професора Юрія Сухіна керуючим університетом. Керівництво ВНЗ "рекомендувало" Сухіну звільнити професора Костянтина Аймедова (в.о. ректора) і професора Владлену Дубініну.

Видання повідомляє, що раніше в.о. ректора Костянтин Аймедов створив комісію для перевірки тендерів, які проводить вищий навчальний заклад. Крім того, він заблокував перерахування 75 млн грн на низку закупівель. Можливо, саме з цим пов'язані сьогоднішні події.

Нагадаємо, наказ про звільнення Запорожана в.о. міністр охорони здоров'я Уляна Супрун підписала 17 липня 2018 року. Керівника, який займав цю посаду з 1994 року, відправили у відставку за порушення контракту. Звільнення Запорожана багато років домагалася ціла низка громадських організацій. Активісти звинувачують керівника в системній корупції і розкраданні бюджетних коштів. За фактами зловживань у ОНМУ кілька разів відкривали кримінальні провадження, але ректора до відповідальності так і не притягнули.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram