ГоловнаСуспільствоЖиття

Борг українців за газ становить понад 16 млрд грн

Ціну на газ для населення Кабмін не підвищуватиме щонайменше до жовтня.

Борг українців за газ становить понад 16 млрд грн
Фото: ekonomika.ko.net.ua

У липні 2018 року населення країни сплатило за житлово-комунальні послуги 4, 7 млрд грн. Про це повідомляє УНН з посиланням на дані Державної служби статистики.

"На кінець липня 2018 р. заборгованість населення щодо оплати за постачання природного газу становила 16,7 млрд грн, за централізоване опалення і постачання гарячої води - 10,8 млрд грн, за утримання будинків і споруд та прибудинкових територій - 4,0 млрд грн, за централізоване постачання холодної води та водовідведення - 2,8 млрд грн, за вивезення побутових відходів - 0,5 млрд грн, за постачання електричної енергії - 3,9 млрд грн", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, Кабмін відклав підвищення ціни на газ для населення ще на місяць. Тариф 6,9 грн за кубометр залишиться чинним щонайменше до жовтня.

Раніше Мінекономіки прогнозувало зростання граничних роздрібних цін на газ для населення у 2018 році (грудень до грудня) на 18%.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман пояснив, що підвищення ціни на газ необхідне для отримання міжнародного фінансування.

З липня 2017 року Україна перебуває у складному переговорному процесі з МВФ щодо газового питання. Фонд наполягає на підвищенні ціни газу для населення, яке, за різними оцінками, може становити від 30 до 60%, у зв'язку із зростанням цін на міжнародних ринках, тоді як Кабмін вважає таке різке підвищення невиправданим.

Уряд мав підвищити ціну на газ для населення ще навесні, але не зробив цього ні 1 квітня, ні - після відтермінуваня - 1 червня.

Ціна газу для постачання населенню і ТКЕ зараз встановлена на рівні 4 942 гривень за тис. куб. м, а для кінцевого споживача з урахуванням ПДВ та інших зборів - 6 958 гривень за тис. куб. м.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram