ГоловнаЕкономікаБізнес

"Укртрансгаз" відхилив заявки "ДТЕК" і "Укрнафтобуріння" в тендерах на 2,3 млрд гривень

Компанії оскаржили рішення в Антимонопольному комітеті.

"Укртрансгаз" відхилив заявки "ДТЕК" і "Укрнафтобуріння" в тендерах на 2,3 млрд гривень
Фото: oilreview.kiev.ua

Філія "Оператор газотранспортної системи України" компанії "Укртрансгаз" відхилила пропозиції компаній "ДТЕК Трейдинг" і "Укрнафтобуріння" за двома тендерами на постачання природного газу для виробничо-технологічних потреб на загальну суму 2,3 мільярда гривень.

Про це повідомляють "Наші гроші".

Компанії оскаржили своє відхилення в АМКУ, розгляд скарги ДТЕКу вже почався (27 серпня) і продовжиться 29 серпня разом зі скаргою "Укрнафтобуріння". Про це повідомила на своїй сторінці у Фейсбуці держуповноважена Агія Загребельська.

ДТЕК і "Укрнафтобуріння" висунуто однакові претензії. "Укртрансгаз" вважає, що компанії подали банківські гарантії ПУМБ і банку "Південний", які не відповідають вимогам тендерної документації. Держкомпанія вимагала, щоб гарантії були надані банками з довгостроковими кредитними рейтингами за національною шкалою, не нижчою від "uaAA". Зазначені банки мають рейтинг "uaAA-".

На думку позивачів, додаткове позначення "мінус" є проміжною категорією для основних категорій і не змінює основну категорію рейтингу. Крім того, компанії вказали, що на сайті "Укртрансгаз" оприлюднено орієнтовний перелік надійних вітчизняних банків, в якому ПУМБ і "Південний" зараховано до високонадійних комерційних банків.

Зазначені банки пов'язані з власниками учасників тендеру. ПУМБ і "ДТЕК Трейдинг" належать Рінату Ахметову. Основними власниками "Укрнафтобуріння" є Ігор Коломойський, Віталій Хомутиннік і Павло Фукс. "Укртатнафта" Ігоря Коломойського після втрати олігархом ПриватБанку перевела свої рахунки в банк "Південний".

"Нафтогазвидобування" - найбільший приватний видобувач газу в Україні (1,65 млрд кубометрів на рік) і другий після групи "Нафтогаз", "Укрнафтобуріння" з 390 млн кубометрів - на четвертому місці в рейтингу. Цих обсягів достатньо, щоб виконати постачання "Укртрансгазу", який у кожному тендері замовляє по 134 млн кубометрів з постачанням протягом року.

Фірми Ахметова і Коломойського вже намагалися торік виграти тендери "Укртрансгазу" на постачання, проте програли цінові торги.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram