ГоловнаСуспільствоВійна

Хуг побачив хороший момент, щоб закінчити конфлікт на Донбасі

Заступник голови СММ ОБСЄ в Україні закликав сторони перейти від військової логіки до цивільної.

Хуг побачив хороший момент, щоб закінчити конфлікт на Донбасі
Александр Хуг
Фото: Макс Требухов

Перший заступник голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ (СММ ОБСЄ) в Україні Александр Хуг переконаний, що сторонам конфлікту на Донбасі необхідно переходити від військової логіки до цивільної і використовувати можливості для відведення озброєнь і розмінування території.

Про це повідомляє Інтерфакс-Украина.

"З початку поточного року і до сьогодні місія підтвердила 398 випадків жертв серед цивільного населення. Це на 16% більше, ніж ми зафіксували за такий же період 2016 року. І, природно, 398 жертв серед цивільного населення - це занадто багато", - сказав він на брифінгу у вівторок в Луганську.

Хуг вважає, що зараз є хороший момент для сторін, щоб закінчити конфлікт.

"Відведіть озброєння, як це було домовлено. Відведіть сили в тих місцях, де ви перебуваєте занадто близько один до одного. Приберіть міни і розірвані боєприпаси там, де вони ще є", - закликає він.

Перший заступник СММ ОБСЄ зазначив, що розуміє з військового погляду, чому зброя і сили є там, де вони є. "Але зараз як раз час для того, щоб військова логіка зникла, і зараз настав час для цивільної логіки, і сторони прийняли це", - підкреслив він.

Александр Хуг зазначив, що Україна, Російська Федерація та керівники так званих "ДНР" і "ЛНР" домовилися про ті заходи, які повинні бути зроблені, і вони відомі.

"Для цивільного населення буде найкращим різдвяним подарунком, якщо вони знову зможуть перетинати лінію зіткнення без страху, якщо їхні діти не будуть боятися, і вони зможуть проводити зиму в теплі", - вважає він.

Представник ОБСЄ звернув увагу, що з настанням зими, на замерзлій засніженій землі, буде практично неможливо відводити озброєння і проводити розмінування території, тому ці заходи необхідно робити вже зараз.

Як повідомлялося, глави МЗС "Бухарестської дев'ятки" закликали Росію припинити агресію в Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram