ГоловнаПраво

Нацполіція: справа Шеремета готова до передачі в суд

Термін передачі залежить від підозрюваних і їх захисту.

Нацполіція: справа Шеремета готова до передачі в суд
Фото: Катерина Петренко

Національна поліція України заявила про те, що справа про вбивство Павла Шеремета готова до передачі в суд. Дата передачі залежить від підозрюваних Андрія Антоненка, Юлії Кузьменко та Яни Дугарь і їхніх адвокатів.

З моменту завершення досудового розслідування минуло 42 дні, повідомили на сайті Нацполіції.

"Початок розгляду цієї резонансної справи тепер залежить тільки від того, коли адвокати підозрюваних закінчать ознайомлення з матеріалами. Слідство не обмежуватиме підозрюваних і їхніх адвокатів у часі на ознайомлення з матеріалами, але звертає увагу всіх зацікавлених сторін, що початок розгляду залежить саме від сторони захисту і самих підозрюваних", - ідеться в повідомленні.

1 червня Міністерство внутрішніх справ підтвердило завершення досудового розслідування щодо підозрюваних у виконанні вбивства Павла Шеремета. Підозрюваними є музикант Андрій Антоненко, хірург Юлія Кузьменко і контрактниця ЗСУ Яна Дугарь.

Нагадаємо, 12 грудня 2020 року голова МВС Арсен Аваков заявив про затримання фігурантів справи про вбивство Шеремета. Організатором вбивства слідство назвало музиканта Андрія Антоненка, захопленого "ультранаціоналістичними ідеями", який культивує "велич арійської раси, розмежування суспільства за принципом національної приналежності". До свого задуму він нібито залучив жительку Києва, волонтерку і медика Юлію Кузьменко та контрактницю Яну Дугарь, а також кількох невстановлених осіб.

За первинною версією слідства, Антоненко керував діями членів групи, розподілив між ними ролі, купив боєприпаси, забезпечив транспорт і вибрав час убивства. За Шереметом довго стежили, при цьому підозрювані для маскування нібито використовували перуки, сонцезахисні окуляри і змінний одяг. За кілька днів до злочину одна з підозрюваних - Яна Дугарь - нібито двічі приходила на вулицю Івана Франка, щоб встановити, де Шеремет паркує автомобіль. Після чого вночі 20 липня 2016 року нібито Кузьменко в присутності Антоненка прикріпила до днища машини саморобну бомбу, для виготовлення якої використали вибухівку "гексоген" з елементами ураження протипіхотної міни МОН-50 і електродетонатором з дистанційним управлінням.

21 травня стало відомо, що підозрюваним у вбивстві журналіста Павла Шеремета Андрію Антоненкові, Юлії Кузьменко та Яні Дугарь змінили підозри. З мотивів злочину прибрали "ультранаціоналістичні ідеї", змінивши на те, що невстановлені особи діяли з особистих мотивів "створення резонансної події з метою подальшої провокації численних акцій протесту". Ці невстановлені особи "залучили" Дугарь, Антоненка і Кузьменко.

Антоненко тепер значиться не як організатор, а як виконавець за попередньою змовою. Кузьменко нібито заклала вибухівку разом з Антоненком, але не натискала на гачок. У новій підозрі йдеться, що вони знищили машину Subaru, в якій перебував Шеремет, і за невідомих обставин зберігали невідому вибухівку.

До підозри у виконанні вбивства додали ще дві підозри - в знищенні майна (авто Шеремета) та зберіганні вибухівки.

Після цього від адвокатів підозрюваних стало відомо, що поліція закінчила досудове розслідування кримінального провадження. Яні Дугарь змінили запобіжний захід з домашнього арешту на заставу в сумі 168 000 гривень. Суму для застави волонтери зібрали за три години.

Пізніше "Слідство.Інфо" звинуватило поліцію в підтасовуванні даних про пересування підозрюваних у вбивстві Шеремета. Вони заявили, що слідчі поліції, які займаються справою про вбивство Павла Шеремета, скоротили маршрут чоловіка і жінки, підклавши вибухівку під авто загиблого. На їхню думку, це було зроблено, щоб версія правоохоронців виглядала переконливіше. 

Поліція заперечила поширену ЗМІ інформацію про зміну маршруту руху підозрюваних. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram