ГоловнаПолітика

Стефанчук: "Сумніви у легітимності Зеленського – безпідставний наратив РФ"

Голова Верховної Ради переконаний, що Конституція чітко регламентує безперервність влади.

Стефанчук: "Сумніви у легітимності Зеленського – безпідставний наратив РФ"
Руслан Стефанчук
Фото: rada.gov.ua

Спікер українського парламенту Руслан Стефанчук не бачить жодних юридичних підстав для тверджень щодо нелегітимності Президента Володимира Зеленського після 20 травня 2024 та вважає це російським наративом.

В інтерв'ю Суспільному Голова Верховної Ради заявив, що як правник він чітко знає, що Конституція України містить статтю 108, яка передбачає виконання президентом своїх повноважень до вступу на посаду нового глави держави. Це забезпечує принцип безперервності влади.

"Президентом України був, є і залишатиметься Володимир Зеленський", – підкреслив Стефанчук.

Щодо можливості оскарження такого твердження у Конституційному Суді, то спікер нагадав: звернутися до Феміди за роз'ясненням може сам Президент, група із понад 45 народних депутатів, Уповноважений з прав людини. Але Голова парламенту переконаний, що у такому випадку суд продемонструє "свою державницьку позицію".

  • Раніше українські ЗМІ повідомляли, що Офіс Президента підготував звернення до Конституційного Суду щодо легітимності Зеленського.
  • Якби не повномасштабна війна, навесні цього року в Україні мали би відбутися вибори президента України. Однак вибори заборонені на період воєнного стану. Влада і раніше попереджала, що Росія намагатиметься проштовхнути тезу про "нелегітимність" у зв'язку з завершенням встановлених за законодавством мирного часу термінів повноважень президента і Верховної Ради. Секретар РНБО Олексій Данілов пояснював, що громадянське протистояння – найбільш бажаний сценарій для кремля, "але й вибори також згодяться". За даними української розвідки, росіяни розгорнули інформаційну операцію під назвою "Майдан-три", під час якої намагатимуться поставити під сумнів законність перебування при владі українського президента. 
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram