ГоловнаПолітика

НАТО надасть Росії письмові пропозиції щодо безпеки, – Столтенберг

Документ покаже готовність Альянсу до продовження переговорів.

НАТО надасть Росії письмові пропозиції щодо безпеки, – Столтенберг
Єнс Столтенберг
Фото: EPA/UPG

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Альянс незабаром направить Росії письмові пропозиції щодо гарантій безпеки. Документ покаже готовність блоку до продовження переговорів по суті проблеми.

Про це Столтенберг заявив під час дискусії "Новий світовий (без) порядок", передає РБК-Україна.

"Ми (НАТО – ред.) скоро направимо Росії наші пропозиції в письмовому вигляді. Вони знають про це", – сказав Столтенберг.

Генсек підкреслив, що пропозиції НАТО підтвердять готовність до продовження переговорів по суті проблем з безпекою. За його словами, обговорення з Росією буде зачіпати військову активність, розміщення ракет і низку інших питань.

При цьому Столтенберг вважає, що наразі рано говорити про те, чи вдасться НАТО домовитися з Росією щодо так званих "гарантій безпеки".

Нагадаємо, 10-13 січня відбулися три раунди переговорів, присвячених російським претензіям щодо європейської безпеки: переговори делегацій Росії та США в Женеві, засідання Ради Росія-НАТО у Брюсселі та переговори в рамках ОБСЄ.

За їхніми підсумками всі учасники заявили про розбіжності в позиціях.

Нагадаємо, Кремль вимагає юридичних гарантій, що держави Східної Європи ніколи не зможуть стати членами Альянсу. При цьому перемовник від Росії на саміті з США Сергій Рябков прямим текстом висунув вимогу ніколи не долучати до НАТО саме Україну. Окрім цього, Кремль хоче зменшення кількості натівського озброєння в Європі.

У разі відмови НАТО від "гарантій безпеки" Росія пригрозила перейти до "режиму контрзагроз". Заступник Лаврова Сергій Рябков, який брав участь у російсько-американських перемовинах у Женеві, заявив, що НАТО "треба збирати манатки та повертатися до рубежів 1997 року".

Раніше сьогодні міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров поскаржився німецькій колезі  Анналені Бербок на те, що РФ досі очікує від Сполучених Штатів і НАТО відповіді на свої пропозиції щодо "гарантій безпеки".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram