ГоловнаПолітика

Зеленський призначив начальника ГУР Міноборони (оновлено)

Керувати військовою розвідкою країни буде Кирило Буданов.

Зеленський призначив начальника ГУР Міноборони (оновлено)
Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський змінив керівника Головного управління розвідки Міністерства оборони. Замість Василя Бурби керувати військовою розвідкою країни буде Кирило Буданов.

Про це повідомляють на сайті Офісу президента.

"Призначити Буданова Кирила Олексійовича начальником Головного управління розвідки Міністерства оборони України", - йдеться в указі №308/2020 на сайті президента.

"Звільнити Бурбу Василя Васильовича з посади начальника Головного управління розвідки Міністерства оборони України", - йдеться в указі №307/2020.

Кирило Буданов - офіцер ГУ розвідки Міноборони, якому навесні 2019 року російський диверсант встановив міну під сидіння машини. Про це у квітні 2020-го писав головред "Цензор.нет" Юрій Бутусов.

"Сталася неймовірна випадковість - диверсант активував детонатор міни, але в цей момент щось змусило його зробити хибний рух - і він підірвався на своїй же міні. Диверсантові відірвало кисть руки, він ледь залишився живим", - ідеться в матеріалі.

Як зазначає журналіст, ворог не випадково обрав офіцера Кирила Буданова.

"У листопаді 2018 року на телеканалі "Россия 24" вийшов сюжет про те, що офіцери української військової розвідки Максим Шаповал, Олександр Громов і Кирило Буданов причетні до спецоперації, що відбулася 7-8 серпня 2016 року в районі Армянська в окупованому Криму.

Начальника диверсійного управління ГУР МО Максима Шаповала підірвали в червні 2017-го радіокерованої міною, і за таким самим сценарієм мали вбити Буданова.

У 2016 році окупаційна влада в Криму заявляла, шо "група диверсантів ГУР Міноборони України" висадилася в Криму та нібито застрелила полковника групи спецпризначенців "Вимпел" Романа Каменєва та поранила ще кількох військових окупантів. "Група диверсантів", як заявили окупанти, повернулася в Україну".

Зауважимо, офіційно Україна спростовувала будь-які дані про "диверсантів".

"Якщо російська версія має якісь підстави, то всі учасники цієї операції - Кирило Буданов і ті, хто проривався до Криму і вийшов з боєм, гідні звання "Герой України". Це неймовірний рівень професіоналізму і героїзму, екстраординарні морально-вольові якості. Люди вирішили не здаватися, по суті, в безвихідній ситуації, не кинули зброю, прорвалися з боєм. Про таке слід знімати кіно і читати лекції", - пише Бутусов.

Як писав головред "Цензор. нет", "за деякими даними, Кирило Буданов (або як його зараз звуть) продовжує воювати і успішно виконує бойові завдання. Це один з найвидатніших і заслужених українських воїнів".

Нагадаємо, 17 червня Зеленський ліквідував об'єднаний комітет з питань розвідувальної діяльності і створив комітет з питань розвідки при президенті. 25 червня президент провів засідання новоствореного комітету.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram